Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μαθητικός ξεσηκωμός στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό ραντεβού και σήμερα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Από κινητοποιήσεις σε σχολεία
Από κινητοποιήσεις σε σχολεία
Με περισσότερες από 40 καταλήψεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη έδωσαν χτες αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής που κινήθηκε μέσω της Εισαγγελίας Ανηλίκων και της αστυνομίας.

Εδωσαν επίσης απάντηση σε όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους και να τον μετατρέψουν σε βολικό «αντίπαλο» για την κυβέρνηση, κάνοντας τη λαθροχειρία να προβάλλουν ως μοναδικό αίτημα των μαθητών την αντίθεση στη χρήση της μάσκας.

Χιλιάδες μαθητές που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα δίνουν τη μάχη με το πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας στα σχολεία, και σήμερα ετοιμάζονται να δώσουν μαζικά το «παρών» στη μαθητική πορεία που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Μεταξύ άλλων προχώρησαν χτες σε καταλήψεις τα εξής σχολεία: 27ο Λύκειο (Ανω Τούμπα), 15ο ΕΠΑΛ «Ευκλείδης», 12ο Λύκειο (Μαλακοπή), 2ο Γυμνάσιο (Μαλακοπή), 30ό Λύκειο (Χαριλάου), 23ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 2ο ΓΕΛ Θέρμης, ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, 1ο ΓΕΛ Πολίχνης, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, ΓΕΛ Ευκαρπίας, Γυμνάσιο Ευκαρπίας, ΓΕΛ Μενεμένης, Γυμνάσιο Μενεμένης, 1ο ΓΕΛ Συκεών, 2ο ΓΕΛ Συκεών, 3ο Γυμνάσιο Συκεών, 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Ευόσμου, 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, 1ο ΓΕΛ Κορδελιού, ΕΠΑΛ Κορδελιού, ΕΠΑΛ Λαγκαδά, ΕΠΑΛ Σίνδου, 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου.


Στη μεγάλη λίστα περιλαμβάνονται και σχολεία όπως το 27ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, που ξεκίνησαν κατάληψη με ανώριμο πλαίσιο και στην πορεία, μέσα από μαζικές διαδικασίες, υιοθέτησαν το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Οι μαθητές, κόντρα στις μεμονωμένες προσπάθειες διευθυντών και μικρής μερίδας εκπαιδευτικών να βάλουν εμπόδια στη δράση τους, μπήκαν στη μάχη προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους με συνθήματα και πανό όπως «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για τα σχολεία», «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή» κ.ά.

Το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων σε κάθε σχολείο εμπλουτίζεται με αιτήματα κατά περίπτωση, για υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, για καθηγητές, βιβλία, καθαρίστριες κ.ά. Βασικό αίτημα αναδεικνύεται η ανάγκη να μην πραγματοποιούνται συνεχόμενα δίωρα και να γίνονται συχνότερα διαλείμματα, για να μπορούν να παίρνουν ανάσα, καθώς η πολύωρη χρήση της μάσκας τούς δυσκολεύει.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Είδαμε πόσο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε όταν οι φωνή μας ακούγεται παντού, σε κάθε σχολείο! Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα μας, να συντονίσουμε τη δράση μας με τα σχολεία και τους συμμαθητές της περιοχής μας». Και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη μαθητική πορεία στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Προκειμένου να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η απαίτηση για: Οριο 15 μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις καθηγητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, όχι κάμερες στα σχολεία.

Στο πλευρό των μαθητών

Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών στα σχολεία της περιοχής και καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν τα 5μελή και 15μελή όλων των σχολείων της περιοχής σήμερα Τετάρτη.

«Δεν θα δεχτούμε εκβιασμούς, όπως η παρέμβαση από την εισαγγελέα Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, την ώρα που δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση για τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες μαθητές μέσα στις υπόγειες αίθουσες, στα προκάτ, στους διαδρόμους κ.λπ., στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης», σημειώνει.

Στο πλευρό των μαθητών στέκονται με αποφάσεις τους και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΣΟΦΕΘ.

Καταδικάζουν την εισαγγελική παρέμβαση για την ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών και καλούν σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, με το δικό τους πλαίσιο διεκδικήσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις με το παραπάνω πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν επίσης στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Νάουσας, στο 1ο ΕΠΑΛ Νάουσας, καθώς και σε σχολεία του Κιλκίς.

Και στη Δυτική Μακεδονία, αγνοώντας την αστυνομοκρατία, σε καταλήψεις προχώρησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς και του ΕΠΑΛ Γρεβενών.

Μαζικές καταλήψεις έγιναν επίσης σε Ξάνθη (1ο και 3ο ΓΕΛ), με αντίστοιχο πλαίσιο πάλης, και στην Καβάλα στο 1ο Γυμνάσιο.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών και με συγκεκριμένα στοιχεία αποδομεί την κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα».

Ενδεικτικά, σε σχέση με τη σχολική στέγη και την αναλογία μαθητών ανά τμήμα, αναφέρει: Στο 14ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, 18 νήπια στεγάζονται σε ημιυπόγειο 24 τ.μ., δίπλα στον καυστήρα του καλοριφέρ και του ντεπόζιτου πετρελαίου. Στα περισσότερα σχολεία τα τμήματα έχουν πάνω από 25 μαθητές, κάποια μέχρι και 28.

Σχετικά με την καθαριότητα, σημειώνει το εξωφρενικό παράδειγμα των τριών νηπιαγωγείων της Νέας Περάμου, στα οποία απασχολείται μόνο μία καθαρίστρια με 3ωρη απασχόληση, αλλά και εκείνο του σχολικού συγκροτήματος 6ου ΓΕΛ Καβάλας και Μουσικού Γυμνασίου, όπου για 75 αίθουσες και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους απασχολούνται δύο καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και μία μερικής (έναντι μία μόνιμης και τεσσάρων με σύμβαση έργου πέρυσι).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ