Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
«Κλειστόν» για τους φοιτητές, ορθάνοιχτο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Διαφημίζει την εξασφάλιση κονδυλίων για την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών, την ώρα που οι ελλείψεις χρηματοδότησης, προσωπικού και άλλων υποδομών καθιστούν αβέβαιη τη διά ζώσης παρακολούθηση των σπουδών για τους φοιτητές

Εντελώς στον «αέρα» είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφορικά με τη συνέχιση των σπουδών τους, χωρίς να έχουν ακόμα, όπως καταγγέλλουν, επίσημη ενημέρωση για την έναρξη του νέου εξαμήνου.

Οι πάνω από 3.500 πρωτοετείς φοιτητές δεν ξέρουν ακόμα τι να κάνουν για εξεύρεση κατοικίας (δεν έχουν ανακοινωθεί εξάλλου ακόμα από το υπουργείο Παιδείας οι εγγραφές και πώς αυτές θα γίνουν), ενώ για τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών η κατάσταση έχει δυσκολέψει δραματικά με τα ενοίκια να «τρέχουν», την εξεταστική να γίνεται παντού ηλεκτρονικά και να μην ξέρουν πότε και αν θα επιστρέψουν στα νησιά και τις σχολές τους για να παρακολουθήσουν διά ζώσης τις σπουδές τους.

Σε ένα ίδρυμα που απλώνεται στα νησιά από τη Ρόδο μέχρι τη Λήμνο, η φοίτηση ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη και κοστοβόρα, με ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, υψηλά νοίκια, δυσκολίες στην τουριστική σεζόν κ.λπ., με αποτέλεσμα πολλοί από τους περίπου 15.500 εγγεγραμμένους φοιτητές να μην πηγαίνουν καν να σπουδάσουν.

Ωστόσο, η περίοδος της καραντίνας και τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχονται να προσθέσουν επιπλέον εμπόδια στις σπουδές τους, όπως καταγγέλλουν, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να έχει να πατήσει στις σχολές από την άνοιξη, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Η εξεταστική γίνεται αυτήν την περίοδο παντού εξ αποστάσεως, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για να γίνουν όλα τα μαθήματα εξ αποστάσεως...

Η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα, ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, αλλά και υποδομών. Τα περισσότερα μαθήματα έχουν πάνω από 50 φοιτητές (το όριο που έθεσε το υπουργείο, κάτω από το οποίο θα γίνονται τα μαθήματα διά ζώσης), αλλά «οι αίθουσες του ιδρύματος που χωράνε 50 φοιτητές με αποστάσεις, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», σημειώνουν φοιτητές του ιδρύματος που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη».

«Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχοντας την εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΙ το προηγούμενο διάστημα και γνωρίζοντας ότι ένα δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν πήραν κανένα μέτρο ώστε να συνεχιστεί διά ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού», καταγγέλλει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) του ιδρύματος.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, σε αυτές τις συνθήκες και στη δεδομένη συγκυρία, είναι τουλάχιστον προκλητικό να διαφημίζει η Πρυτανεία του ιδρύματος την εξασφάλιση 12 εκατ. ευρώ για ερευνητικές υποδομές που σχετίζονται άμεσα με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προώθηση στρατηγικών στοχεύσεων του κεφαλαίου («πράσινη», «γαλάζια» και «βιώσιμη» ανάπτυξη), για να αναπτύξουν νέα «εργαλεία πατεντών», να στηρίξουν τη «διαπεριφερειακή επιχειρηματικότητα», να συμβάλουν στην κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου μειώνοντας το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα τουριστικών επιχειρήσεων», αλλά και για την - τουλάχιστον αμφίσημη, αν όχι ύποπτη δεδομένου του πλαισίου και των εξελίξεων στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό - «αξιολόγηση/διαχείριση» των αυξανόμενων «ανθρωπογενών κινδύνων και κρίσεων στο νησιωτικό Αιγαίο»... Αλήθεια, τέτοια ζέση για να βρουν άμεσα πόρους, έστω κι από το ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλίσουν όρους για την κανονική, ομαλή και ασφαλή για όλους τους φοιτητές και εργαζόμενους λειτουργία του ιδρύματος γιατί δεν δείχνουν;

Οι φοιτητές απαιτούν έκτακτη χρηματοδότηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όλα τα μαθήματα να γίνουν διά ζώσης με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Κι αυτό προϋποθέτει αύξηση του προσωπικού, αξιοποίηση πρόσθετων χώρων, αναβάθμιση των υποδομών κ.λπ.

«Η συλλογική διεκδίκηση για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με όλα τα απαραίτητα μέτρα είναι αγώνας για τις σπουδές, το πτυχίο, το μέλλον των φοιτητών. Αγώνας ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων που αφότου έχουν υποβαθμίσει τα πανεπιστήμια φτάνοντάς τα σε οριακό σημείο, τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο», τονίζει χαρακτηριστικά το ΔΣ του Συλλόγου ΣΑΧΜ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο οι όροι ασφαλείας και το πλήρες άνοιγμα των πανεπιστημίων(2021-10-05 00:00:00.0)
Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας!(2021-05-15 00:00:00.0)
Απαράδεκτες πιέσεις σε πανεπιστημιακούς(2021-04-22 00:00:00.0)
Κάνοντας «ταμείο» μετά από σχεδόν ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης στις καθηγητικές σχολές(2021-02-17 00:00:00.0)
Φοιτητικές κινητοποιήσεις σήμερα για το άνοιγμα των σχολών(2020-10-09 00:00:00.0)
Διεκδικούν να ολοκληρωθεί το 6μηνο και να καθοριστεί άμεσα η εξεταστική(2020-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ