Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με την πανδημία σε έξαρση η κυβέρνηση συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στις τεράστιες ανάγκες

Να «σφυρίζει αδιάφορα» συνεχίζει η κυβέρνηση, μπροστά στα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων, την ώρα που είναι σε έξαρση η πανδημία, όταν γνωρίζει την εξαιρετικά κρίσιμη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα στην αναχαίτιση και την ανακοπή της διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία. Το θέμα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων επανέφερε για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα το ΚΚΕ στη Βουλή με τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής. Η στάση που κράτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίζει στα ζάρια την υγεία ακόμα και των παιδιών, προκειμένου να μπορεί από το λαϊκό εισόδημα που διαρκώς αρμέγει, να εξασφαλίζει το χρήμα και τα προνόμια που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ανέφερε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι έχει εξασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων βαφτίζοντας νέες προσλήψεις τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, με την αντιστοιχία να είναι 9.500 εργαζόμενοι για 13.000 σχολικές αίθουσες! Ενώ συνεχίζει την κατάπτυστη ομηρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι επί χρόνια με τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων με άλλο τρόπο, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους από έργου σε ορισμένου χρόνου.

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Γ. Δελής έφερε ως παράδειγμα το Γενικό Λύκειο της Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία, για το οποίο ήδη έχει γίνει πολύς λόγος. Πρόκειται, όπως σημείωσε, «για ένα Γενικό Λύκειο, όπου για 160 εργαζόμενους και μαθητές, δώδεκα αίθουσες, δύο εργαστήρια, μία βιβλιοθήκη, τρία γραφεία καθηγητών, ένα κλειστό γυμναστήριο, δύο χώρους τουαλετών και αρκετά τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρων, υπάρχει για την καθαριότητα όλων αυτών μία καθαρίστρια. Είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να συμβαίνει σε μεγαλύτερα σχολεία στα μεγάλα αστικά κέντρα». Αναφέρθηκε ακόμα στα αιτήματα που εκφράζουν δήμοι όπως της Πάτρας και της Θέρμης για παραπάνω προσλήψεις εργαζομένων.

Χαρακτήρισε, δε, ως μια ακόμα «κηλίδα για την κυβερνητική πολιτική» τον αποκλεισμό από τις προσλήψεις μεταναστών καθαριστών, που μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους καθαρίζουν επί χρόνια τα σχολεία, αλλά τώρα απολύονται.

«Σας ξαναρωτάμε, λοιπόν, - ανέφερε - τι θα κάνετε έτσι ώστε να μετατραπούν όλες αυτές οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών παραλίγο να ζητήσει από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να πουν και ευχαριστώ που μετέτρεψε τις συμβάσεις τους σε ορισμένου χρόνου, γιατί, όπως είπε, έτσι υπάρχει η δυνατότητα να έχουν οι εργαζόμενοι πλήρες ωράριο, δηλαδή «πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, πλήρη ένσημα», αλλά ...αυτό κατά τον υφυπουργό εξαρτάται βέβαια από τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι να πληρώνουν. Παρουσίασε και ως κατόρθωμα ότι «προχτές στην κύρωση της ΠΝΠ ουσιαστικά δώσαμε τη δυνατότητα επέκτασης συμβάσεων, έως ακόμα 4 μήνες».

Ο Γ. Δελής έκανε καθαρό ότι οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς με τους αγώνες τους δείχνουν ότι «δεν μπορούν να δεχτούν» το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία να είναι ατομική ευθύνη και όχι κρατική, «ούτε την εντατικοποίηση της δουλειάς τους, την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους, που επιχειρείται αρκετές φορές για να βγαίνει η δουλειά, ούτε τη μετακίνησή τους, που τους τρέχουν κυριολεκτικά από το ένα σχολείο στο άλλο με την ψυχή στο στόμα, ούτε την κουβέντα για είσοδο εργολάβων καθαριότητας και μέσα στα σχολεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ