Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδιανόητος εφιάλτης για 34χρονη πρόσφυγα

Σχεδόν έναν χρόνο κράτησε ο αδιανόητος εφιάλτης που βίωσε μια 34χρονη πρόσφυγας, μητέρα τριών παιδιών από το Ιράκ, η οποία έπεσε θύμα διακινητή. Το μαρτύριο της γυναίκας και της οικογένειάς της αναβίωσε πριν από μερικές μέρες στην αίθουσα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Το κτήνος που την κακοποιούσε συστηματικά, όπως έκανε και στα παιδιά της, καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη.

Οπως κατέθεσε η γυναίκα, ο 35χρονος διακινητής την βίαζε κατ' εξακολούθηση, με αποτέλεσμα μάλιστα να μείνει έγκυος στο τρίτο της παιδί, και τη χτυπούσε, ενώ κακοποιούσε και το μικρό της αγόρι. Ολα ξεκίνησαν το 2018, όταν η γυναίκα και ο σύζυγός της αποφάσισαν να φύγουν από το Ιράκ και να μεταναστεύσουν. Πρώτη στάση του ταξιδιού ήταν η Κωνσταντινούπολη, όπου το ζευγάρι γνώρισε τον κατηγορούμενο διακινητή, ο οποίος, όπως κατέθεσαν, έλαβε αμοιβή περίπου 5.000 ευρώ ώστε να βοηθήσει πρώτα τον άνδρα και έπειτα την σύζυγο με τα δύο παιδιά να περάσουν στην Ελλάδα. Μετά την αποχώρηση του άνδρα της για την Ελλάδα, η ίδια έμεινε στο σπίτι του διακινητή μαζί με τα παιδιά της και άλλους δύο που κατοικούσαν στο διαμέρισμα. Η γυναίκα ανέφερε πως ο διακινητής άρχισε να τη χτυπάει και να τη βιάζει, ακόμα και παρουσία των μικρών παιδιών. Μάλιστα, όπως είπε, της έδινε χάπια τα οποία την έκαναν να θέλει να κοιμάται.

Σύμφωνα με την περιγραφή της, ο διακινητής είχε μαζί του ένα μαχαίρι και απειλούσε τη γυναίκα. Οι απειλές του δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτήν, καθώς έφτασε να απειλήσει ότι θα πετάξει τα παιδιά της από το παράθυρο. Μάλιστα κατέθεσε ότι ο άνδρας κάθε βράδυ έκλεινε το τρίχρονο - τότε - αγόρι της στην τουαλέτα και όταν αυτό έβγαινε, το πρόσωπό του ήταν κατακόκκινο και έκανε εμετό.

Μετά από έξι περίπου μήνες, ο κατηγορούμενος μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά πέρασαν με μια βάρκα στην Ελλάδα και από εκεί στη δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στα Λουτρά Απολλωνίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, όταν αρχικά έφτασαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Σουφλί, ο κατηγορούμενος εξανάγκασε την παθούσα να δηλώσει ψευδώς άλλο όνομα, για να φαίνεται πως είναι η σύζυγός του. Η 34χρονη πρόσφυγας ανέφερε στο δικαστήριο ότι προσπάθησε να ξεφύγει δηλώνοντας στο Γραφείο Ασύλου ότι ο κατηγορούμενος την κακοποιεί και την εκβιάζει, οι υπεύθυνοι εκεί ωστόσο της είπαν ότι έπρεπε να απευθυνθεί στην αστυνομία. Οπως περιγράφει, ο κατηγορούμενος της έλεγε πως αν έκανε μήνυση στην Ελλάδα δεν θα την καταλάβαινε κανείς, ενώ συνέχιζε να την απειλεί για να μην πάει στην αστυνομία.

Την κατάθεση της γυναίκας υποστήριξε και η έκθεση του ιατροδικαστή. Η γυναίκα, που σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσής της κρατούσε σφιχτά στο χέρι το χαρτί που αποδεικνύει ότι έχει πάρει άσυλο στην Ελλάδα, ζει πλέον ασφαλής στη χώρα μαζί με τα τρία της παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ