Ορισμένες, ελάχιστες μόνο, πλευρές των όσων διαδραματίζονταν «παρασκηνιακά» κατά το 1971 και αφορούσαν στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας ήρθαν να «φωτίσουν» τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που, ως είθισται, δόθηκαν και φέτος στη δημοσιότητα με την πάροδο τριακονταετίας.
Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτουν στοιχεία για τις προτάσεις Αβέρωφ, περί συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης την περίοδο της χούντας, για τις επαφές του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, τις εκτιμήσεις της βρετανικής διπλωματίας κ.ά.
Η πρόταση - «γέφυρα», όπως χαρακτηρίζεται, του Ευάγγελου Αβέρωφ είχε να κάνει με τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετείχαν άτομα της τότε κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο, καθώς και διενέργεια εκλογών μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με την πρόταση, στις εκλογές δε θα έπαιρνε μέρος κανένα μέλος της μεταβατικής κυβέρνησης ούτε ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος.
Εκτιμάται πως «το σχήμα αυτό θα προετοίμαζε την επιστροφή του Καραμανλή για τη συμμετοχή του στις εκλογές τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα κέρδιζε», ενώ στα σχετικά έγγραφα αναφέρεται ακόμη πως «ο Αβέρωφ μάς είπε ότι εξήγησε την πρότασή του και στον βασιλιά Κωνσταντίνο και πιστεύει ότι θα έχει την υποστήριξή του, αφού θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή και του ίδιου στην Ελλάδα».
Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο Αβέρωφ επιθυμούσε να συναντηθεί στη Βρετανία με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με Αμερικανούς, προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα. Οπερ και εγένετο. Ο Ε. Αβέρωφ συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, σερ Ντάγκλας Χιουμ, με αντικείμενο την πιθανότητα να συγκροτηθεί η μεταβατική κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στην αρχή η πρόταση φάνηκε ενδιαφέρουσα, τελικά δεν υλοποιήθηκε, καθώς ούτε η Βρετανία αλλά ούτε οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν.
Σύμφωνα με επιστολή του Βρετανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Ρόμπιν Χούπερ προς το Φόρεϊν Οφις, ο Παπαδόπουλος είχε πληροφορηθεί για το σχέδιο και είχε ήδη προβεί σε συναντήσεις με πρώην πολιτικούς, γεγονός που ο Χούπερ εξέλαβε ως ένδειξη πως και ο ίδιος ο δικτάτορας σκεφτόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σχετικά με τις αμερικανικές προθέσεις τα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις δεν είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Αναφέρεται πως στις 26 Μαΐου 1971 ο Βρετανός πρεσβευτής Ρόμπιν Χούπερ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Χένρι Τάσκα. Σε αναφορά του βρετανού διπλωμάτη σημειώνεται πως ο Τάσκα του κατέστησε σαφές ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν καθαρά στρατιωτικά και στρατηγικά, ενώ άφησε να εννοηθεί στον Βρετανό ομόλογό του πως οι προσπάθειες για εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα δε θα κατέληγαν σύντομα σε επιτυχία.
Λίγους μήνες μετά, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1971, ο Χένρι Τάσκα επισκέφθηκε στο Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις, ο Τάσκα υποστήριξε ότι ο Καραμανλής παραδέχτηκε πως δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα πριν από το πραξικόπημα και δήλωσε διατεθειμένος να λάβει μέρος σε εκλογές με το Σύνταγμα του 1968, αλλά ζητώντας διασφαλίσεις για το δίκαιο της διεξαγωγής τους. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι θα επιχειρούσε για ένα διάστημα να κυβερνήσει χωρίς Βουλή.
Σε έκθεσή του, που φέρει ημερομηνία 20 Απριλίου 1971, ο Ρόμπιν Χούπερ σημειώνει την πεποίθηση ότι το καθεστώς του Παπαδόπουλου («οι ίδιοι ή κάποιοι σαν αυτούς») θα παραμείνουν στην εξουσία και στο κοντινό και προβλέψιμο μέλλον. Σύμφωνα με τον Βρετανό διπλωμάτη, το καθεστώς θα ήταν τρωτό σε δύο περιπτώσεις: Εάν συνεχιζόταν η κρίση μεταξύ των χουντικών ή εάν μια νέα κρίση στην Κύπρο οδηγούσε την Ελλάδα και την Τουρκία σε σύγκρουση.