Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Συνεχίζουν να μπουκώνουν με χρήμα και προνόμια τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων εγκρίθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας «για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού».

Πρόκειται για μία ακόμα διακρατική συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση αυτών που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Προβλέπει την «ενθάρρυνση» και τη «διευκόλυνση των επενδύσεων των Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών, καθώς και των τουριστικών συμπράξεων, στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς», «κίνητρα που αφορούν σε τουριστικές επενδύσεις», «ευκαιρίες για τέτοιες επενδύσεις σε καθεμία από τις δύο χώρες» και άλλα παρόμοια.

Η συμφωνία και τα όσα προβλέπει είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και τώρα η ΝΔ τα κάνει νόμο. Μάλιστα, ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, δήλωσε και χτες - όπως και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή - πόσο «ευτυχής» είναι «που φέρνω μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι ευτυχής γιατί αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του ελληνικού κράτους». Από εκεί και πέρα δεν έλειψαν και αυτήν τη φορά οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ικανότερος στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον Τουρισμό.

Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας τη συμφωνία μετέφερε ξανά στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, αναδεικνύοντας σε πόσο δεινή θέση τούς έχει φέρει η κυβέρνηση προκειμένου να μπουκώσει με χρήμα και προνόμια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θέλουμε να θέσουμε για μια ακόμα φορά την επείγουσα ανάγκη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που καταστράφηκαν ή βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής», τόνισε και απαίτησε η εργοδοσία και το κράτος να καλύψουν το εισόδημα των ανέργων, των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναστολή πληρωμών για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία κ.ά.

Οσο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες, απαίτησε να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ με σκοπό να επανενταχθούν στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης με το εισόδημα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα κ.ά.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Κόμματος ζήτησε, «τώρα, άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τεστ για COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση απαίτησε: «Σταματήστε να παίζετε στη ρουλέτα των κερδών την υγεία του λαού με υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμοσμένα στην ικανοποίηση των αναγκών των μεγάλων tour operators, των τουριστικών ομίλων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών».

Τόνισε ακόμα ότι «στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και καλούμε σε μαζική συμμετοχή για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση, να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους, να σταθούν απέναντι στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου για διαρκή αντεργατικά μέτρα και μονιμοποίησή τους που θα διασφαλίζουν φτηνή εργατική δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ