Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διαψεύδει» και... επαυξάνει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές έσπευδαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ ως «πληροφορίες» που «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γγ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην, όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, πληροφορίες επιβεβαίωναν πως ο Στόλτενμπεργκ είχε συναντήσεις με τους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Τουρκίας και Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ πριν από τις χτεσινές ανακοινώσεις (την Τετάρτη), στους οποίους μάλιστα επέδωσε και έγγραφο «με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας», ενώ άλλες πηγές σημείωναν πως επίκειται και τηλεφωνική επικοινωνία του γγ του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ο Ν. Δένδιας, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου και θα ενημερώσει τον γγ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τις πρόσφατες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο που ανοίγουν παραπέρα το δρόμο των επικίνδυνων διευθετήσεων και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης, είχε εξάλλου χτες συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ο οποίος αμέσως μετά έσπευσε σε ανάρτησή του να τονίσει πως «εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο χθες, "είναι ανώφελο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή"».

Αλλωστε, την ετοιμότητα της κυβέρνησης να «τρέξουν» «πάραυτα» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που οδηγούν σε οδυνηρούς συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, επιβεβαίωσε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, απευθύνοντας ξανά έκκληση προς την Τουρκία «να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών». Πρόσθεσε πως εάν στις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να «προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που επανέφερε το περίφημο kazan-kazan (win-win) για τις δύο αστικές τάξεις, απάντησε πως «υπάρχει τεράστιο περιθώριο, προκειμένου να είναι αμοιβαία επωφελείς οι λύσεις, όταν υπάρχει ειλικρινής διάλογος, χωρίς σημαδεμένη τράπουλα», προσθέτοντας πως είναι θετικό καθετί «που κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», αν και εκτίμησε πως απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις από την Τουρκία για να αξιολογηθεί η στάση της.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει τις γνωστές χρεοκοπημένες προσδοκίες για τη στάση των «συμμάχων», λέγοντας πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Αγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν», ενώ «οι ΗΠΑ με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι λοιπόν στο χέρι της Αγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με Γαλλία για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (πληροφορίες κάνουν λόγο για εξελίξεις και ανακοινώσεις ακόμη και την επόμενη βδομάδα), προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «δεν συζητά, όμως, μόνο με μία χώρα, αλλά με περισσότερες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας και όταν θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις, θα τις γνωρίσετε». Ενώ σε ερώτηση για τις ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή, που συνδυάστηκαν με τουρκικές NAVTEX, δήλωσε πως «αξιολογούνται» από την κυβέρνηση και τους «συμμάχους».

Στην ίδια γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη συνάντησή του χτες με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel, κλείνοντας τα μάτια στη στάση της Γερμανίας - αν μη τι άλλο ενθαρρυντική της τουρκικής επιθετικότητας - ζήτησε «άμεση ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών από τη Γερμανική Προεδρία για τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με προσφυγή στη Χάγη αν αποτύχουν». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εντείνοντας τον ευρω-τουρκικό διάλογο και υιοθετώντας ξεκάθαρες και ισχυρές κυρώσεις άμεσα εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναθερμαίνεται το παζάρι με φόντο τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή(2022-01-18 00:00:00.0)
«Σε καλό κλίμα και συνεχίζουν» τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ(2021-03-19 00:00:00.0)
Νέο «πανηγυρικό άδειασμα» στα ευρωατλαντικά παραμύθια(2020-10-22 00:00:00.0)
«Μαντατοφόρος» επικίνδυνων σχεδιασμών και επώδυνων διευθετήσεων(2020-10-06 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι διερευνητικές για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις(2020-09-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται διαρκώς η τουρκική επιθετικότητα(2019-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ