Σε Λιθουανία και Ρωσία ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ
ΜΙΝΣΚ.--
Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ της ηγεσίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, αντανακλώντας ενδοαστικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις της «Δύσης» (ΕΕ - ΝΑΤΟ) κυρίως με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα, που διατηρούν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη χώρα.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Μπίγκαν, επισκέφτηκε χτες τη Λιθουανία και σήμερα και αύριο αναμένεται στη Ρωσία για συναντήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, σηματοδοτώντας τον μεγαλύτερο ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ. Επίσης, με Ρώσους αξιωματούχους θα έχει συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη Βόρεια Κορέα.
Στη Λιθουανία είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας για «ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την άμυνα», ενώ συναντήθηκε και με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει διαφύγει εκεί μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Σήμερα, η Τιχανόφσκαγια θα μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώπιον ευρωβουλευτών, στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Μπίγκαν σημείωσε πως η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει ενδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να επέμβει στρατιωτικά στη Λευκορωσία, ενώ ζήτησε από το Μινσκ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει δηλώσει πως οι εκλογές στη Λευκορωσία «δεν ήταν τέλειες», χτες σημείωσε πως είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λουκασένκο δεν κέρδισε τις εκλογές καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές. Υποστήριξε την πρόταση Λουκασένκο για μεταρρύθμιση του Συντάγματος και τον διαμοιρασμό εξουσιών ως μια ενδεχόμενη βιώσιμη λύση και απηύθυνε ξανά έκκληση για έναρξη εθνικού διαλόγου.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μέσα στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας εκφράζονται σοβαρές αντι-ρωσικές απόψεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε πως στα σχετικά κείμενα του Συντονιστικού Συμβουλίου «οι προθέσεις για συνέχιση των φιλικών σχέσεων (με τη Ρωσία) δηλώνονται σε ελάχιστο βαθμό», ενώ το Συντονιστικό της αντιπολίτευσης είναι μια άτυπη δομή και «οι θέσεις σε διάφορα θέματα είναι ρευστές, αλλάζουν». «Δεν υπάρχει σαφής θέση, επομένως είναι δύσκολο για μας να κρίνουμε», είπε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αν και η Ρωσία σαφώς προτιμά «πολιτικούς στη Λευκορωσία που υποστηρίζουν τις συμμαχικές σχέσεις (με τη Ρωσία)», δεν σκοπεύει να παρέμβει στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας ούτε να έχει επαφές με την αντιπολίτευση επί του παρόντος, «το θεωρούμε λάθος και ασκούμε κριτική σε όσους το κάνουν».
Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία» καθώς «το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, αλλά να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία». Παραλλήλισε τον Λουκασένκο με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λέγοντας πως «οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρότι δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους».
Το NATO διέψευσε τις κατηγορίες του Λουκασένκο ότι έχει «ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία», λέγοντας ότι βρίσκεται «σε καθαρά αμυντική» θέση, «έτοιμο να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση και να υπερασπιστεί τους συμμάχους του». Κάλεσε τη λευκορωσική κυβέρνηση «να επιδείξει απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα».
Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία στο Μινσκ, ενώ χτες δύο μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν «για οργάνωση μη εξουσιοδοτημένης συγκέντρωσης» κοντά στην είσοδο εργοστασίου, όπου είχαν πάει για να μιλήσουν σε εργαζόμενους που είχαν συμμετάσχει σε απεργίες τις προηγούμενες μέρες.