Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Συνθήκες εντατικοποίησης και «επιπλήξεις» για τους εργαζόμενους

Τις συνθήκες εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, οι οποίες αποτελούν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι πίσω από τις διαφημιστικές καμπάνιες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με αφορμή τις «επιπλήξεις» εργαζομένων στην επιχείρηση «Lidl».

Η συγκεκριμένη αλυσίδα προβάλλεται ως «ο καλύτερος εργοδότης στην Ευρώπη για τρίτη χρονιά», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μήνες η καμπάνια «LIDL HEROES», με πλήθος διαφημίσεων, ανακοινώσεων και άλλων πρωτοβουλιών για τους «ήρωες» εργαζόμενους. Ομως, «εκεί που το χειροκρότημα σταματά, η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, οι απαιτήσεις της εργοδοσίας ξεπερνάνε τα ανθρώπινα όρια, όλο και περισσότερα καταστήματα ανοίγουν 32 Κυριακές, ενώ το τελευταίο διάστημα εντείνεται η τρομοκρατία, με τις κριτικές και τις επιπλήξεις να πέφτουν βροχή», εξηγεί ο Σύλλογος.

«Παρότι "ήρωες", δεν είμαστε καλοί στη δουλειά μας», σχολιάζει το σωματείο και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν την «επίπληξη», η οποία στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί για την απόλυσή τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται κατά κύριο λόγο όσοι δουλεύουν πολλά χρόνια, «δηλαδή συνάδελφοι με μεγαλύτερες αποδοχές και θεμελιωμένα δικαιώματα», καθώς και όσοι «σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν καλύτερους όρους δουλειάς». Μάλιστα, πρόσφατα η εργοδοσία έστειλε με εξώδικο σε εργαζόμενο «επίπληξη για ταμειακά λάθη», με το σωματείο να καταγγέλλει ότι τέτοια λάθη είναι ανθρώπινα και γίνονται μέσα στις συνθήκες μεγάλης πίεσης και εντατικοποίησης της δουλειάς «και όχι από δόλο, όπως με απαράδεκτο τρόπο υπονοείται».

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του και να διεκδικήσουν: Να σταματήσουν τώρα οι «κριτικές συζητήσεις» και οι «επιπλήξεις». Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους ωραρίου. Καθορισμό πόστων για όλους τους εργαζόμενους. Μέτρα υγείας και ασφάλειας, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο. Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, μηνιαίο προγραμματισμό ωραρίου, που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. Καμία απόλυση. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ