Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αποφάσισε «ανοιχτά» μαγαζιά όλες τις Κυριακές στην «παλιά πόλη» της Αθήνας

Από κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στις 20 Ιούλη
Από κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στις 20 Ιούλη
Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε Πλάκα, Μοναστηράκι και Ακρόπολη όλες τις Κυριακές του έτους προβλέπει απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία. Συγκεκριμένα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Γ. Δημόπουλου, τα καταστήματα στο «ιστορικό κέντρο» της Αθήνας θα μπορούν να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές του έτους, αρχής γενομένης από το Νοέμβρη του 2021.

Η σχετική απόφαση (ΦΕΚ Τεύχος B' 3412/14.08.2020) χαρακτηρίζει την περιοχή της Πλάκας την «παλιά πόλη της Αθήνας», σημειώνει πως «παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού». Αντίστοιχα, τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής «στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό» και η λειτουργία τους «δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων».

Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη βασίζεται στους νόμους της ΝΔ (4177/2013) και του ΣΥΡΙΖΑ (4472/2017), που έχουν ανάψει το «πράσινο φως» για τη μετατροπή της Κυριακής σε μία ακόμα εργάσιμη μέρα για τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες στο Εμπόριο.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο λεγόμενο «ιστορικό κέντρο» της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχει ήδη «απελευθερωθεί» για 32 Κυριακές ετησίως, μεταξύ αυτών για τις Κυριακές από τις αρχές Μάη έως τα τέλη Οκτώβρη. Οι σχετικοί νόμοι δίνουν τη δυνατότητα «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη» να επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, «λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής».

Τους νόμους των κυβερνήσεων και τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών έχουν ήδη αξιοποιήσει μεγάλες εμπορικές αλυσίδες για να λειτουργούν τα καταστήματά τους επτά μέρες τη βδομάδα. Για παράδειγμα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Lidl» έχει ανοίξει το κατάστημά της στα Ανω Λιόσια, με βάση ανάλογη απόφαση για την περιοχή της Φυλής. Αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους η επιχείρηση «Jumbo» έχει προχωρήσει σε κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων της στην Πρέβεζα και στην Πιερία, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνουν οι αντεργατικοί νόμοι και οι σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ