Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Δεν ξεχνάμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με εκδήλωση στο Θησείο, που οργανώθηκε με όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίμησε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Πριν από 75 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα, και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τα θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πολλαπλασιάστηκαν τα επόμενα χρόνια λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή εκδήλωση, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι έστειλαν μήνυμα πως 75 χρόνια μετά δεν ξεχνούν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τους ενόχους του. Εστειλαν μήνυμα πως στις σημερινές συνθήκες όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, ο κίνδυνος του πολέμου, της προσφυγιάς, της χρήσης πυρηνικών όπλων προβάλλει απειλητικός, η ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα μεγαλώνει. Αυτό αποτύπωσε και το σύνθημα - κάλεσμα που πρόβαλε η ΕΕΔΥΕ μπροστά στη φετινή εκδήλωση: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές».


Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Την εκδήλωση άνοιξε ο μουσικός Γιώργος Σαρρής, παρουσιάζοντας ένα νέο του τραγούδι αφιερωμένο στην ειρήνη, με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο πολέμους», ενώ αμέσως μετά την ομιλία η συνέχεια δόθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΚΕΘΑ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευά και Θ. Χιώνη.

Από το βήμα της εκδήλωσης οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τις πρόσφατες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό.

75 χρόνια μετά ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη

Στην ομιλία του ο Στ. Τάσσος σημείωσε πως «στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 το πυρηνικό μανιτάρι που εξαφάνισε από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δήλωνε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού», τονίζοντας πως σήμερα, 75 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός «κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο». Στοιχεία της πραγματικότητας αυτής αποτυπώνονται στην όξυνση της επιθετικότητας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Ο Στ. Τάσσος
Ο Στ. Τάσσος
«Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που είναι πάγια πολιτική του ΝΑΤΟ», υπενθύμισε, ενώ αντίστοιχα «Ρωσία και Κίνα αλλά και άλλες δυνάμεις κλιμακώνουν τους εξοπλισμούς και αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων».

Στο φόντο αυτό, υπογράμμισε τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει το λαό η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία βαδίζει όπως οι προκάτοχοί της στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. «Εχει αποδειχθεί πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οδηγεί στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυώνται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά, στο πλαίσιο της υπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων, ανάβουν το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου», τόνισε. Ιδιαίτερα όσον αφορά την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, επισήμανε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «στη λογική της συνδιαχείρισης αναφέρονται σε "αμφισβητούμενα ύδατα" νότια του Καστελόριζου. Προωθούν τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και την πρόσδεσή της στο ΝΑΤΟικό άρμα. Στηρίζουν την πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη».

Ο Γ. Σαρρής έκανε το άνοιγμα της εκδήλωσης με μουσικό πρόγραμμα
Ο Γ. Σαρρής έκανε το άνοιγμα της εκδήλωσης με μουσικό πρόγραμμα
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σχετικά με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα πριν από την εκδήλωση.

Σημείωσε ακόμη πως «καταρρέει στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός, αλλά και το επιχείρημα, που από κοινού καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, περί της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει στη χώρα μας η ένταξή της σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα μέτρα ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση», δηλαδή ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους, που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ καθώς και η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τον πρόσφατο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. «Είναι γεγονός ότι οι φόβοι των ιμπεριαλιστών για τη "ριζοσπαστικοποίηση" των λαών, και ειδικά των νέων, έχουν τελευταία ενταθεί», τόνισε, σημειώνοντας πως «η πανδημία του κορονοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε όλα τα συστήματα Υγείας των καπιταλιστικών χωρών. Φανέρωσε τη σαπίλα και το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος της εκμετάλλευσης με τους ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ, με την Υγεία και το Φάρμακο να είναι εμπορεύματα προς πώληση με σκοπό το κέρδος και όχι κοινωνικά αγαθά».


Ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι στη χώρα μας, τη στιγμή που το σύστημα Υγείας παραμένει ανοχύρωτο και αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές, η κυβέρνηση δαπανά «πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟικές ανάγκες, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών είναι η άλλη όψη του νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την προσφυγιά, τις πυρηνικές απειλές».

«Απαιτείται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Συσπείρωση νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, την οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια σε όλους αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των λαών», κατέληξε και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕΔΥΕ θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή με όλες τις δυνάμεις της.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η ΕΕΔΥΕ διεκδικεί:

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.


-- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-- Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

-- Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

-- Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ