Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020 - αριθ. φύλλου: 13558

Εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» αθωράκιστα εν μέσω πανδημίας!

Ενα μικρό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα στελέχη τους κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» του λαού και ο πρωθυπουργός επικαλείται το «ρωμαίικο φιλότιμο», το πιο κύριο και βασικό ζήτημα, η κατάσταση του συστήματος Υγείας, μένει «εκτός πλάνου».

Επιβεβαιώνεται ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε» αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση σε μέτρα ενίσχυσης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μόνος δρόμος για το λαό είναι ο αγώνας μαζί με τους υγειονομικούς, για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του.


ΣΕΛ.  9   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εφιάλτης

Ενας πραγματικός εφιάλτης, με στόχο να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, είναι η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», με βάση την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το φθινόπωρο στην Κομισιόν το σχέδιό της για την εκταμίευση κονδυλίων από το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης».

Το σχέδιο, γραμμένο λέξη λέξη «διά χειρός κεφαλαίου» και των απαιτήσεών του, επιβεβαιώνει πως από τα λεφτά αυτά που θα καταλήξουν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, αλλά αντίθετα θα τα πληρώσουν μέχρι τέλους, με νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Στην προμετωπίδα του, εξάλλου, το κυβερνητικό σχέδιο έχει την επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών και την παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μεταξύ άλλων με νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών.

Παράλληλα, σε κάθε λέξη της έκθεσης επιβεβαιώνεται ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι παντού εχθρικά απέναντι στις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, ότι για να μην πληρώσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο.

Αυτό δείχνουν τα όσα προβλέπονται για τη συνέχιση και γενίκευση της φοροληστείας στο λαό, για τη διασφάλιση νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων στο κεφάλαιο, το «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών για τη λαϊκή κατοικία, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις να βρουν πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό, τα όσα προβλέπονται για την Υγεία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, που κάνουν το αστικό κράτος ακόμα πιο εχθρικό στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, «φιλικότερο» στο κεφάλαιο και στους στόχους του για νέα πεδία «πράσινης» και «ψηφιακής» κερδοφορίας.

Αποκαλυπτική την ίδια ώρα είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, οι οποία πανηγύριζαν προ ημερών για το «Ταμείο Ανάκαμψης», κρύβοντας πως ο «πακτωλός των δισ.» προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αντάλλαγμα βαριά αντιλαϊκά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Και σήμερα συνεχίζουν το ίδιο παραμύθι, παρουσιάζοντας την έκθεση και τους στόχους της, που κι εκείνοι άνετα θα συνυπέγραφαν, ως αποτέλεσμα των «νεοφιλελεύθερων εμμονών» της κυβέρνησης και όχι της στρατηγικής του κεφαλαίου που υπηρετούν μαζί πιστά.

Το σχέδιο της επιτροπής δεν χωράει παρερμηνείας: Κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ «φουλάρουν» τις μηχανές για να φορτώσουν κι αυτή την καπιταλιστική κρίση στο λαό, για να βγουν το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι «άβρεχτοι», πετώντας στα θηρία τους εργαζόμενους, το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται πως ελπίδα μπορεί να υπάρξει όχι στα σχέδια του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά στην πάλη εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, σε σύγκρουση μαζί τους, με προμετωπίδα τις δικές τους ανάγκες.



ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
«Εχω να πατήσω στεριά από τον Δεκέμβριο... »

Τα τηλεγραφήματα που φτάνουν από τους εργάτες συγκλονίζουν! Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή


ΣΕΛ.  8
75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Δεν ξεχνάμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

  • Ανακοίνωση του ΚΚΕ
  • Σήμερα οι συγκεντρώσεις της ΕΕΔΥΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΣΕΛ.  3
«Εφυγε» χτες ξαφνικά ο Αγάθωνας

Τον σπουδαίο ρεμπέτη αποχαιρετά με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  19

Copyright 2020 The Associated

Copyright 2020 The Associated

ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ
Σοβαρά ερωτήματα για ένα συμβάν σε περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - Συλλυπητήριο μήνυμα στο Λιβανέζικο ΚΚ


ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ