Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εθιμοτυπικά»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο για τα 75 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Από τη χτεσινή συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Θησείο για τα 75 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Στα Χανιά βρέθηκε την Τετάρτη ο πρέσβης του Ισραήλ, επισκεπτόμενος «εθιμοτυπικά» και τη δημοτική αρχή. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, στις περιφερειακές εξελίξεις, στη στρατηγική, οικονομική συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» κ.λπ. Βέβαια, η κυβέρνηση του Ισραήλ ζητά πολύ περισσότερα από την Κρήτη, και οι τέτοιες επισκέψεις Ισραηλινών παραγόντων στο νησί μόνο εθιμοτυπικές δεν είναι, αντίθετα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αλλωστε, εδώ και καιρό συζητείται η εγκατάσταση εκεί πανίσχυρου ισραηλινού ραντάρ, ώστε οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν πλήρη επιχειρησιακή εικόνα από τα Δαρδανέλια μέχρι το Σουέζ. Χώρια το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, αναβαθμιζόμενες και παραπέρα, με αναμενόμενη έλευση εδώ το επόμενο διάστημα επίλεκτων κομάντος για κοινές ασκήσεις με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα. Κινήσεις που αντικειμενικά βάζουν την Ελλάδα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών και βυθίζουν παραπέρα τον λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, απέναντι στις οποίες οφείλει να υψώσει το ανάστημά του.

Υποκλίσεις...

Ευκαιρία για την κυβέρνηση να επιδώσει ξανά τα διαπιστευτήριά της στο κεφάλαιο και τις ΗΠΑ αποτέλεσε η τελετή καθέλκυσης, προχτές, πυραυλάκατου του Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με παρόντα τον Π. Ξενοκώστα του ομίλου ΟΝΕΧ που θέλει να τα βάλει στο χέρι.

Μιλώντας ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες μία προσπάθεια να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς (...) Νομίζω αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρώθηκαν. Περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία». Διευκρίνισε ότι «έχουμε ήδη προτάσεις. Ο κ. Ξενοκώστας έχει φροντίσει να τις καταστήσει εξαρχής, να το πω έτσι, γνωστές σε εμάς για ακόμα περισσότερα από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος (σ.σ. θέλει να τα συνδυάσει με το Νεώριο Σύρου που ήδη κατέχει). Ελπίζω η διαδικασία να ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά», ευχήθηκε ο υπουργός...

... χωρίς προσχήματα

Αλλωστε και αυτή η πυραυλάκατος, όπως και προηγούμενες που βγήκαν από το ναυπηγείο, παραδίδεται με τεράστια καθυστέρηση και χρυσοπληρωμένη στον Ταβουλάρη, τον οποίο ο υπουργός έσπευσε εκ μέρους της κυβέρνησης να ευχαριστήσει κιόλας: «Ο άνθρωπος έκανε έργο, έβγαλε καράβι για το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να προσποιούμεθα ότι αυτό δεν συνέβη», είπε, αποσιωπώντας τα προηγούμενα, όπως και το γεγονός ότι στους εργαζόμενους οφείλει πάνω από 17 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, ο υπουργός τους παραμύθιασε κιόλας, λέγοντάς τους ότι «κι αν σήμερα πληρώνεστε το 70% του μισθού (σ.σ. οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται από το 2015 κατά 70% από το υπουργείο Αμυνας, και, θεωρητικά, κατά το υπόλοιπο 30% από τους εργοδότες, οι οποίοι βέβαια αρνούνται να καταβάλλουν ακόμα και αυτό) με τη δουλειά που θα έχετε, αύριο θα πληρώνεστε το 120%, υπό την έννοια ότι η πολλή δουλειά φέρνει και καλύτερες συνθήκες εργασίας, η πιο βασική από τις οποίες είναι ο μισθός!».

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η δέσμευσή του απέναντι στον Ξενοκώστα ουσιαστικά ότι «το Πολεμικό Ναυτικό ήταν και θα είναι ένας πελάτης». Τα σχόλια είναι περιττά...

Ο ορός και ο ... ποντικός

Το χτεσινό μικρό αφιέρωμα της εφημερίδας μας στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές Υγείας, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό και αποκαλύπτει τα «παραμύθια» περί «ατομικής ευθύνης».

Για να καταλάβουμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, παραθέτουμε ένα απίστευτο περιστατικό που έγινε στην Κρήτη και το φέρνει στο φως το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ηρακλείου.

Πριν από λίγες μέρες, ένας ποντικός δάγκωσε έναν οικοδόμο κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο χωριό Βενεράτο. Ο εργαζόμενος αμέσως πήγε στο ΚΥ Αγίας Βαρβάρας. Εκεί το υγειονομικό προσωπικό τού είπε ότι επειδή είναι σοβαρό το περιστατικό και επειδή δεν έχουν ορό (υπό το φόβο της λεπτοσπείρωσης) θα πρέπει να κάνει απαραίτητα τον ορό στο εφημερεύον νοσοκομείο. Ο εργαζόμενος έφυγε και πήγε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε. Στα Επείγοντα, αφού τον ενημέρωσαν και αυτοί για τη σοβαρότητα του περιστατικού, του είπαν ότι ούτε εκεί έχουν τον απαραίτητο ορό. Και του έδωσαν τη διεύθυνση ενός εφημερεύοντος φαρμακείου... Οταν πήγε στο εφημερεύον φαρμακείο στον Ξηροπόταμο, ορός δεν υπήρχε και του είπαν ότι την άλλη μέρα ένα άλλο φαρμακείο θα είχε. Την άλλη μέρα ο συνάδελφος κατέβηκε στο Ηράκλειο και αγόρασε τον ορό...

Αυτή είναι μία από τις πολλές ιστορίες καθημερινής τρέλας στο «θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, που η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1932 Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαιη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ενας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχτεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

1960 Η Ακτή του Ελεφαντοστού (Δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα, 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη Στρατιωτική Σχολή της Σαϊγκόν.

1970 Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ