Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προανήγγειλε την έναρξη διερευνητικών με την Τουρκία

Από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Την έναρξη του νέου γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας το αμέσως επόμενο διάστημα επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή συνομιλία του με τον Ν. Μπερνς, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα την εποχή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, σε άλλη μια ένδειξη ότι επιταχύνονται «διάλογος» και επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με «προξενήτρες» τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα - εταίρους της ελληνικής αστικής τάξης.

Οπως είπε, «ξεκαθαρίσαμε, μετά το πρόσφατο γεγονός όπου η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX απειλώντας με σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, ότι αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε. Το καλό είναι πως υπήρξε ακινησία ("standstill") από την άλλη πλευρά, το πλοίο δεν έφυγε ποτέ από το λιμάνι κι αυτό το εκλαμβάνω ως μια ένδειξη, επειδή θέλω να το δω σαν μια θετική ένδειξη πως όταν συζητάμε, εάν πραγματικά θέλουμε να συζητήσουμε, δεν μπορούμε την ίδια στιγμή να υπονομεύσουμε την ουσία των συζητήσεων, η οποία αφορά το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα, που αφορά στη διευθέτηση της ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει «πολύ ειλικρινής απέναντι στους Τούρκους και στη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ας πάμε στη Χάγη. Να συμφωνήσουμε πως αυτή είναι η μόνη διαφορά που έχουμε (σ.σ. οι θαλάσσιες ζώνες), να θέσουμε τις παραμέτρους (σ.σ. του παζαριού), να συμφωνήσουμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει, να συμφωνήσουμε στα όσα διαφωνούμε, και (σ.σ. για τις διαφορές) να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου, γιατί σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο», είπε δίνοντας βασικά όλο τον «οδικό χάρτη» των διαπραγματεύσεων, που όπως «τρέχει» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου και με διακηρυγμένο στόχο των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να διατηρήσουν την Τουρκία αγκιστρωμένη στη Δύση, μυρίζει από μακριά ακρωτηριασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, δεν έχασε ευκαιρία να καλλιεργήσει πάλι αυταπάτες και εφησυχασμό στο λαό περί στήριξης που τάχα του προσφέρουν οι σύμμαχοι της ντόπιας αστικής τάξης, εν προκειμένω η ΕΕ. Υποστήριξε ότι στις Βρυξέλλες έχουν αντιληφθεί το ρόλο της Τουρκίας και είναι έτοιμοι να υποβάλουν κυρώσεις. «Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. 'Η θα βελτιωθούν οι σχέσεις, ή εάν η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, τότε η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει. Και για πρώτη φορά βλέπω μια μεγαλύτερη κατανόηση στην ΕΕ ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν είναι ιδιαίτερα δημιουργικός στην περιοχή μας».

Ολα αυτά τα είπε την ώρα που οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού παζαριού, η Τουρκία έχει κάνει σουρωτήρι τρία χρόνια τώρα την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φέτος, με την αναγγελία τουρκικών ερευνών σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, οι αρμόδιοι Ευρωενωσιακοί (όπως και Αμερικανοί) αξιωματούχοι μίλησαν για έρευνες σε «διαφιλονικούμενα ελληνικά νερά» και «ελληνοτουρκικές διαφορές», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την Αγκυρα «στρατηγικό εταίρο» της ΕΕ, βάζοντας επιπλέον στόχο τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, διαδικασία όπου τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν ως δέλεαρ στο μεταξύ τους δούναι και λαβείν.

Στο «μεγάλο παζάρι» το Κυπριακό

Στο μεταξύ, και νέα στοιχεία δείχνουν ότι το Κυπριακό, στην προοπτική της ντε φάκτο διχοτόμησης του νησιού, αποτελεί μέρος του «μεγάλου παζαριού» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αστικές τάξεις και μονοπώλια που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ενεργειακό πλούτο της.

Σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και Πετρελαίου της Αιγύπτου, Νατάσα Πηλείδου και Τάρεκ Ελ Μόλα, συζήτησαν θέματα που αφορούν το κοίτασμα «Αφροδίτη» μετά την αναγγελία εξαγοράς από την αμερικανική «Chevron» της επίσης αμερικανικής «Noble», που έχει μερίδιο στο «οικόπεδο» 12 όπου βρίσκεται η «Αφροδίτη», στην οποία δραστηριοποιούνται και η βρετανο-ολλανδική «Shell» και η ισραηλινή «Delek». Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το ενδιαφέρον που δείχνουν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή και την αιγυπτιακή ΑΟΖ οι συγκεκριμένες εταιρείες. Επίσης, εξετάζεται το σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά του αερίου προς την Αίγυπτο, ενώ έγινε συζήτηση για το προετοιμαζόμενο καταστατικό του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτημα στο οποίο εγείρει αντιρρήσεις η Τουρκία, που θέλει να συμμετάσχει έχοντας εξασφαλίσει ...κομμάτι από τη μοιρασιά της «πίτας». Ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ εμφανίζονται οι Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη.

Την ίδια ώρα σε συζητήσεις είναι η κυπριακή κυβέρνηση με το Ισραήλ και για τις διαφορές που υπάρχουν στα γειτονικά κοιτάσματα «Αφροδίτη» και το ισραηλινό «Ισάι». Η κα Πηλείδου στην πρώτη τηλεδιάσκεψη με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, Γιούβαλ Στάινιτς, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο» και ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται συζήτηση μεταξύ των γενικών διευθυντών των δύο υπουργείων. Επίσης, στο τραπέζι τίθενται και άλλες «μπίζνες», το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας «EuroAsia Interconnector», ο αγωγός φυσικού αερίου «East Med» που εγκρίθηκε από τα Κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπως και τα ζητήματα του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατ. Μεσογείου.

Τις δικές τους κινήσεις στη «σκακιέρα» κάνουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Σε συνέντευξή τους, την Τρίτη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που βρέθηκε στην Αγκυρα, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για το άνοιγμα των Βαρωσίων (των «φιλέτων» γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο) το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ανακοίνωσαν τη διεύρυνση της «οικονομικής χρηματοπιστωτικής συνεργασίας», τη δημιουργία νοσοκομείου με «βοήθεια της Τουρκίας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Επέμειναν επίσης ότι δεν θα κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ