Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΜΠΙΖΝΕΣ `Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;
Το παράδειγμα της Εύβοιας και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Δίρφη

Από την πρόσφατη πεζοπορία στο ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφης
Από την πρόσφατη πεζοπορία στο ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφης
Με πεζοπορία, που κατέληξε στο ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφης το Σάββατο 25 Ιούλη και ανάρτηση πανό στην κορυφή του ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δραστηριοτήτων των Συλλόγων για την ενημέρωση κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Δίρφης. Από τέλη Μάη, με αρχή τη συγκέντρωση στη Στενή, έχουν οργανωθεί πλατιά ενημέρωση, χωριό το χωριό, και συλλογή υπογραφών για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

Στην κινητοποίηση του Σαββάτου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και την Γεωργία Πύθουλα, δημοτική σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες του Κόμματος και τη στήριξη στον αγώνα του λαού της περιοχής. «Στεκόμαστε στο πλευρό σας, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας και συντονίζουμε τη δράση μας για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Μαρίνος χαιρετίζοντας την κινητοποίηση στο καταφύγιο της Δίρφης. Παράλληλα, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Δίρφη και την απάντηση που δόθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης. «Μας είπαν πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Εμείς λέμε ότι γίνεται για τα κέρδη λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Εξυπηρετεί την "απελευθέρωση της αγοράς", την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, με το λαό να μην μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Εμείς λέμε ότι είμαστε με τους πολλούς και όχι με τα συμφέροντα των λίγων. Μας λένε ότι γίνεται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Βλέπουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί στη γειτονική Κάρυστο».

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα


Προηγήθηκε στις 5 Ιούλη το 9ο αντάμωμα των Πολιτιστικών Συλλόγων στην Ταναΐδα, οροπέδιο στην οροσειρά της Δίρφης. Η δράση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμού των Πολιτιστικών Συλλόγων Ατταλης, Μακρυκάπας, Τριάδας, Μακρυμάλλης, Πλατάνας και του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, όπου σε κοινή τους σύσκεψη κατέληξαν σε πλαίσιο πάλης και δραστηριοτήτων που περιελάμβανε τις εξορμήσεις στα χωριά των Μεσσαπίων για τη συζήτηση και ενημέρωση των κατοίκων. Μάλιστα, οι παραπάνω Σύλλογοι είχαν πρωτοστατήσει και πέρσι για την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των πληγέντων από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Ψαχνά, τη διεκδίκηση μέτρων αντιπυρικής προστασίας, αιτήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτα.

Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι Σύλλογοι: «Με ανοιχτές τις πληγές στον ορεινό όγκο του δήμου μας από τις καταστροφικές πυρκαγιές και ιδιαίτερα την περσινή, μια νέα απειλή εξελίσσεται από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Δίρφης. Τα δάση καταστρέφονται για να επενδύσουν οι "πράσινοι" επενδυτές σε ανεμογεννήτριες που θα παράγουν πανάκριβο για το λαό ρεύμα και μεγάλα κέρδη γι' αυτούς».

Συνεχίζοντας αναφέρουν πως «οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και οι κατευθύνσεις της ΕΕ δίνουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όλο το νομικό οπλοστάσιο για να κερδοσκοπούν σε βάρος των δασών μας με αποκορύφωμα τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάη, σε συνέχεια της προηγούμενης νομοθεσίας, που έρχεται να καταρρίψει τα τελευταία εμπόδια για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις ακόμη και σε περιοχές Natura».

Οι Σύλλογοι διεκδικούν: Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Δίρφης! Να μην παραδοθούν τα δάση και τα βουνά της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους, κατάργηση του σημερινού νομοθετικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και των περιβαλλοντοκτόνων νόμων, καθώς και φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά σπίτια. Παράλληλα, επαναφέρουν τα αιτήματα για 100% αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και μέτρα ενίσχυσης της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στην περιοχή.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να αποτρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας. Και προσθέτει: «Ξέρουμε καλά ότι αν περάσει η εγκατάσταση των πρώτων 59 ανεμογεννητριών που προβλέπεται σε πρώτη φάση, θα ανοίξει η όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων και τα αιολικά πάρκα θα κατακλύσουν ολόκληρο τον ορεινό όγκο της περιοχής, όπως έχει γίνει στη Νότια Εύβοια και όπως επιχειρείται να γίνει σε μια σειρά ακόμη περιοχές της χώρας. Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν και τα όσα τάζουν για δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη είναι μόνο και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κατοίκων και να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους».

Το ΚΚΕ στο πλευρό του λαού, φωτίζει τις πραγματικές αιτίες και τη διέξοδο σε όφελος των λαϊκών αναγκών

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων και την υπόλοιπη Εύβοια πρωτοστατούν, ώστε ο αγώνας των κατοίκων σε κάθε περιοχή για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, εκτός από μαζικό χαρακτήρα, να προσανατολιστεί ενάντια στις πραγματικές αιτίες που μετατρέπουν μια ήπια μορφή Ενέργειας, όπως η αιολική, σε περιβαλλοντικά επιβλαβή, στις αιτίες που ενώ η δυνατότητα παραγωγής Ενέργειας αυξάνεται, αυξάνεται και η ενεργειακή φτώχεια για το λαό, χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις απειλούνται με διακοπή ρεύματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος τον Ιούνη, η ΤΕ Εύβοιας πραγματοποίησε πολιτική εξόρμηση στην περιοχή αναδεικνύοντας αυτά τα ζητήματα. Στην ανακοίνωση της Οργάνωσης τονίζεται πως «πίσω από τις όλο και πιο έντονες διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της "κλιματικής αλλαγής" κρύβεται ο βασικός στόχος, που είναι να βρεθεί διέξοδος για την κερδοφόρα επένδυση των υπερσυσσωρευμένων κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Γι' αυτό:

  • Η χρηματοδότηση της "πράσινης ανάπτυξης" με πακτωλό χρημάτων φούντωσε στην ΕΕ εν μέσω της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, ώστε να στηριχθούν τα μονοπώλια των χωρών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, έναντι των αμερικανικών και κινέζικων.
  • Συνέχισε να ενισχύεται με νομοθετικές παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις ως το όχημα που θα οδηγήσει στη "δίκαιη ανάπτυξη" ή την "ανάπτυξη για όλους" τη διετία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά, όσο και από τη ΝΔ στη συνέχεια.
  • Τώρα, στο ξεκίνημα της νέας καπιταλιστικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία του κορονοϊού, οι "πράσινες επενδύσεις" είναι από τους βασικούς τομείς που θα χρηματοδοτήσει το "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ μέσω ζεστού χρήματος από τη φοροληστεία των λαών της Ευρώπης, που θα ενταθεί ακόμη και με "πράσινους" φόρους (...).

Είναι εμφανές πως η στήριξη της "πράσινης ανάπτυξης" και η ιδιωτικοποίηση - "απελευθέρωση" της Ενέργειας είναι στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων, που δεν αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ετσι, είναι ιδιαίτερα υποκριτική η δήθεν "στήριξη του αγώνα των τοπικών κοινωνιών" από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ορισμένων στελεχών της ΝΔ. Το όψιμο αγωνιστικό φρόνημα τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεντρώσεις των κατοίκων, συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και αλλού, δεν μπορεί να καλύψει τη στήριξη της κυβέρνησής του στα μονοπώλια της Ενέργειας. Αλλωστε, το παράπονο του πρώην υπουργού Φλαμπουράρη, για το ότι δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα εγκαίνια του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, στον Καφηρέα της Νότιας Εύβοιας, είναι αποκαλυπτικό. Προκλητική είναι και η στάση των τοπικών στελεχών της ΝΔ, όπου κλαίνε πάνω στο χυμένο γάλα, καθώς ενώ η κυβέρνησή τους ψήφισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που άνοιξε και την τελευταία πόρτα στο κεφάλαιο της Ενέργειας για μπίζνες ακόμα και σε περιοχές Natura, εκείνοι, σε ένα κρεσέντο τουλάχιστον εμπαιγμού απέναντι στους κατοίκους, κάνουν ότι υπερασπίζονται τη Δίρφη...».

Οπως υπογραμμίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: «Λύση στην προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των ενεργειακών και άλλων αναγκών του λαού, την προστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες μπορεί να δώσει η εργατική - λαϊκή εξουσία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Ο σοσιαλισμός μετατρέπει σε ιδιοκτησία της κοινωνίας τις παραγωγικές μονάδες της χώρας και τον φυσικό πλούτο, αλλάζει το σκοπό της παραγωγής ώστε όλες οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες να τεθούν κάτω από έναν κεντρικό - επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο την κάλυψη των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.

Μετατρέποντας τη γη και τα δάση σε κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία, σταματά η δυνατότητα αξιοποίησης - καταστροφής τους με σκοπό το κέρδος. Χάνεται το βασικό κίνητρο του εμπρησμού, παίρνονται μέτρα για την πυροπροστασία, τη δασοπροστασία και την αναδάσωση - αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί. Μετατρέποντας την Ενέργεια σε κοινωνικό αγαθό, σταματά η άναρχη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων και η πλήρης απαξίωση του εγχώριου λιγνίτη. Γίνεται από εμπόρευμα, αγαθό προσιτό για όλους.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προστατευτεί το περιβάλλον της Εύβοιας και να αναπτυχθούν ισόρροπα, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, οι παραγωγικές της δυνατότητες (...) να αξιοποιηθεί το υψηλό αιολικό δυναμικό».

Το ΚΚΕ καλεί όσους εκφράζουν πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στην Εύβοια και αλλού, να στρέψουν τα βέλη τους στην αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον, που βάζει εμπόδια στην επαρκή ενεργειακή κάλυψη των λαϊκών οικογενειών και δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την ανάπτυξη και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που σταθερά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ