Με επιτυχία η εκδήλωση για την Υγεία στο Αλιβέρι
Η εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχεια των πολύμορφων παρεμβάσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ με περιοδείες, εξορμήσεις, Ερωτήσεις στη Βουλή κ.ά. για την ανάδειξη των προβλημάτων στις δομές Υγείας της περιοχής, όπως το ΚΥ Αλιβερίου, το Νοσοκομείο Κύμης κ.λπ., των παρεμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων και του λαού. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις και η πρόταση του ΚΚΕ για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.
Στην ομιλία του ο Κ. Μπάτσικας, αφού αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις, στην αιτία και το χαρακτήρα της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στις συνέπειές της για το λαό, στις εξελίξεις με τους ανταγωνισμούς και τα Ελληνοτουρκικά, στη νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού και τις ευθύνες της κυβέρνησης που για την κερδοφορία των ομίλων μετατρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε «λάστιχο», αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα της Υγείας τόνισε: «Η θέση του ΚΚΕ ότι "πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά" είναι αιχμή για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης και αυτό αφορά και τη σημερινή μας εκδήλωση, που έχει στο κέντρο του προβληματισμού την υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Το θέμα μας σήμερα δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αφορά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, αγρότη και επαγγελματία, άνεργο και συνταξιούχο, νέο και νέα».
Σημείωσε πως «στη διάρκεια της πανδημίας καταρρίφθηκαν πολλοί μύθοι» και αναδείχτηκε στα μάτια των λαών η καπιταλιστική βαρβαρότητα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αποδείχθηκε ότι τα δημόσια συστήματα Υγείας ήταν τα θύματα της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, των δεκάδων περικοπών που επέβαλε η στρατηγική της ΕΕ με τη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών - μελών που ακολούθησαν το δρόμο του "κόστους - οφέλους", των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων ως βάση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας».
Ενώ τόνισε πως «οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησαν χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες, έκλεισαν 11 νοσοκομεία και εργαστήρια, επικαλούμενοι το "χαμηλό ποσοστό πληρότητας" των νοσοκομειακών κρεβατιών, με επιχειρηματικά κριτήρια, όπως κάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι. Η δική τους πολιτική οδήγησε στο πάγωμα των προσλήψεων και στη λειτουργία των νοσοκομείων με το μισό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε μείωση των μισθών των υγειονομικών, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στα απαράδεκτα και εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην περιοχή σημείωσε: «Επισκεφθήκαμε πρόσφατα για άλλη μια φορά το Νοσοκομείο της Κύμης και το ΚΥ Αλιβερίου, μιλήσαμε με τους εργαζόμενους, κάναμε παρεμβάσεις στη Βουλή.
Οι ελλείψεις που καταγράφονται είναι πολύ μεγάλες και η κατάσταση επικίνδυνη για το μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Εύβοιας και δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό μετά το δήμο της Χαλκίδας, που στα όριά του περιλαμβάνει βιομηχανική περιοχή, λιμάνι, δεκάδες χωριά, με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου υπηρετούν μόλις 1 παθολόγος αντί για 11, 1 παιδίατρος αντί για 4 και 1 οδοντίατρος αντί για 5. Ο υπέρηχος είναι εκτός λειτουργίας εδώ και ένα χρόνο καθώς δεν μπορεί να επισκευαστεί και χρειάζεται αντικατάσταση, όπως και ο άλλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που είναι απαρχαιωμένος. Ο τομέας ΕΚΑΒ Αλιβερίου στελεχώνεται από μόλις 3 διασώστες αποσπασμένους από την Κύμη. Ακόμη και σήμερα, για ολόκληρο Κέντρο Υγείας, υπάρχει μόλις μια καθαρίστρια, η οποία είναι αντικειμενικά αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες υπό κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας!
Στο Νοσοκομείο της Κύμης η στελέχωση βασικών ειδικοτήτων δεν είναι επαρκής. Υπάρχουν μόλις 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος και 1 μικροβιολόγος που μάλιστα πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ και οι δύο καρδιολόγοι δεν επαρκούν. Οριακά καλύπτονται από γιατρό οι εφημερίες στο Νοσοκομείο καθώς γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία της ευρύτερης περιοχής υποχρεώνονται να καλύψουν κενά στη Σκύρο ενόψει της τουριστικής περιόδου! Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στον τομέα του ΕΚΑΒ που λειτουργεί οριακά.
Με προβλήματα λειτουργούν και τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία σε αρκετές περιοχές καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργούν μόνο για συνταγογράφηση. Μάλιστα, αυτό σε περιοχές όπως τα Ζάρκα και ο Αλμυροπόταμος, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους μεγαλώνει πολύ ή το Μετόχι, που είναι η πιο απομονωμένη περιοχή του δήμου».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο ομιλητής απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της περιοχής να διεκδικήσει να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΚΥ Αλιβερίου και το Νοσοκομείο Κύμης με μόνιμο προσωπικό και εξασφάλιση πλήρους και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, να ανανεωθεί ο απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία να εφοδιαστούν με τον στοιχειώδη εξοπλισμό, να καταργηθεί κάθε πληρωμή για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους κ.ά.
Ο Κώστας Μπάτσικας έκανε αναφορά και στην επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει τώρα και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Απορρίπτουμε το ψευτοδίλημμα "καύση και θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος και ανεργία". Γιατί στο βωμό του κέρδους και τα εργασιακά δικαιώματα τσακίζονται και η υγεία των εργαζομένων και του λαού και το περιβάλλον τίθενται σε κίνδυνο (...) Ταυτόχρονα, εντείνουμε την παρέμβαση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα εργοστάσια, στη βιομηχανική ζώνη».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κώστας Μπάτσικας σημείωσε: «Καλούμε το λαό της περιοχής, τους νέους και τις νέες να προβληματιστούν παραπέρα για τα δεινά που προκαλεί η σαπίλα του σημερινού συστήματος και τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή τους η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Συμμαχία της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των επαγγελματιών, να σκεφτούν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους και τη μεγάλη σημασία της πάλης για το σοσιαλισμό.
Σήμερα, στη χώρα μας υπάρχει ένα πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα». Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο ξεχωριστό βάρος που δίνεται στην πρόταση του Κόμματος στην πρόληψη, με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Ο Θεοτόκης Κοντός, νοσηλευτής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Νοσοκομείο της Κύμης για την κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Περιέγραψε τη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί του ΓΝ Κύμης καθημερινά για την υγεία του λαού αλλά ταυτόχρονα και για τη χορήγηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ενάντια στις ελλείψεις. Με ψήφισμα που απηύθυναν σε κάθε υγειονομικό δημόσιας δομής, με κινητοποίηση τη μέρα δράσης για την Υγεία, ο Σύλλογος Εργαζομένων συνέβαλε στην οργάνωση της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας του λαού και των υγειονομικών, μια μάχη που συνεχίζεται.
Η Μαρία Λεβέντη, εκπαιδευτικός, σημείωσε πως η εμπειρία γονέων - εκπαιδευτικών - μαθητών από την περίοδο της καραντίνας επιβεβαίωσε πως με την «ατομική ευθύνη» δεν μπορεί να εξασφαλιστεί καμιά ισοτιμία στη μόρφωση. Αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή των μαθητών στις ψηφιακές τάξεις συχνά να μην ξεπερνάει το 50%. Επιπλέον ανέφερε ότι το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τίθεται στο προσκήνιο μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, όπως επίσης η αναγκαιότητα των μαζικών τεστ, της πρόληψης, των μέτρων υγιεινής, της καθαριότητας στα σχολεία με πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού.
Ο Δημήτρης Ζωντός, εργάτης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαβαλά, αναφέρθηκε στην κατάσταση με την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ, στις προσπάθειες των κατοίκων με αγωνιστικές παρεμβάσεις μέχρι στιγμής καθώς και την εμπειρία που έρχεται από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε Βόλο και Θεσσαλονίκη και χρειάζεται να δυναμώσουν και στην περιοχή.