Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες και παρεμβάσεις διαφόρων δυνάμεων

Από τη συνάντηση του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του στο Μαρόκο στις 29 Ιούλη
Από τη συνάντηση του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του στο Μαρόκο στις 29 Ιούλη
Περιοδεία σε χώρες της Βόρειας Αφρικής πραγματοποίησε μέσα στη βδομάδα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τη χώρα του να θέλει να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση στη Λιβύη ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, που έχει τη στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και την αναγνώριση των ΗΠΑ, της ΕΕ, και τις δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ που στηρίζουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εμμέσως η Ρωσία και η Γαλλία. Ενώ όπως όλα δείχνουν προετοιμάζεται η σύγκρουση στη Σύρτη, που ελέγχουν ακόμα οι δυνάμεις του Χάφταρ, δυναμώνει και το διπλωματικό παζάρι όλων ουσιαστικά με όλους.

Η προσπάθεια του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ φαίνεται να βρίσκει κάποια ανταπόκριση καθώς οι συνομιλητές του σε Αίγυπτο, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο έδειξαν να μην έχουν αντίρρηση (τουλάχιστον στα λόγια) στις προσπάθειες για τερματισμό «των ξένων επεμβάσεων» στην ευρύτερη περιφέρεια των αραβικών χωρών.

Την πιο θερμή υποστήριξη στην προσπάθειά του βρήκε στην Αίγυπτο, όπου ο ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, και ο Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τον διαβεβαίωσαν πως οι δύο χώρες λειτουργούν στη Λιβύη «σαν ένα χέρι». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, που έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη (σε περίπτωση επίθεσης στις στρατηγικές πόλεις Σύρτη και Τζούφνα), επανέλαβε πως δεν θα επιτρέψει «να γίνει η Λιβύη βάση τρομοκρατών και να απειληθεί η περιφερειακή ασφάλεια». Οι συναντήσεις του Σαουδάραβα αξιωματούχου στο Κάιρο προκάλεσαν ευμενή σχόλια από τα υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν καθώς εκτιμήθηκαν ως προσπάθεια που θωρακίζει, στην παρούσα φάση, τα συμφέροντά τους απέναντι στην Αγκυρα.

Ακολούθησε αιφνίδια επίσκεψη του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ στην Αλγερία, όπου συνάντησε τον ομόλογό του, Σάμπρι Μπουκαντούμ, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «αδελφική», αλλά αποφεύγοντας να αποκαλύψει τι συζήτησαν ή συμφώνησαν για τη Λιβύη.

Μεταβαίνοντας στην Τυνησία ο Σαουδάραβας υπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο Καΐς Σαΐντ (που φημίζεται για τις καλές σχέσεις που έχει με την Τουρκία) συμφωνώντας ότι στη Λιβύη η λύση «θα πρέπει να είναι πολιτική και να δρομολογηθεί από τους Λίβυους».

Η επίσκεψή του την Πέμπτη στο Μαρόκο κινήθηκε σε ανάλογους τόνους καθώς με τον ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα, συμφώνησαν πως η συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη «μπορεί να τερματίσει τις ξένες επεμβάσεις και τις συγκρούσεις». Την Πέμπτη επίσης ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ μετέβη και στη Γαλλία και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ανάλογη κινητικότητα επέδειξε το ίδιο διάστημα και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ και στηρίζει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο Σάλεχ ολοκλήρωσε μεσοβδόμαδα διήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, έπειτα από ανάλογες επαφές που είχε στο Μαρόκο.

Οι κινήσεις φάνηκε να ενοχλούν την Τουρκία, ο υπουργός Αμυνας της οποίας, Χουλούσι Ακάρ, σχολίασε ότι όσο συνεχίζεται η ξένη στρατιωτική βοήθεια προς τον στρατηγό Χ. Χάφταρ παρατείνονται η ένταση και η σύρραξη στη Λιβύη. Κατηγόρησε δε ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (που δρουν ανταγωνιστικά προς τις τουρκικές γεωπολιτικές επιδιώξεις) πως είναι «υπόλογα» για «κακόβουλες ενέργειες» στη Λιβύη και πως θα τους δοθεί απάντηση «το σωστό χρόνο και τόπο» επειδή «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν εχθρικά προς την Τουρκία με πρόθεση να τη βλάψουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ