Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 2 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομερτά: Ο νόμος της σιωπής...

Στη μάχη οι ναυτεργάτες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών
Στη μάχη οι ναυτεργάτες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - εφοπλιστών
Την Πέμπτη, η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, πέρασε μια κατάπτυστη τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών, και μάλιστα λειτουργεί τροχιοδεικτικά και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ενώ θα περίμενε κανείς την αντίδραση - έστω για τα μάτια του κόσμου - απ' τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε τη συγκεκριμένη, ωμή και προκλητική μεθόδευση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλαν άχνα και τα ΜΜΕ του (βλ. «Αυγή», «left») την «έθαψαν»!

... μπροστά στους εφοπλιστές

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά στάθηκε κλαρίνο μπροστά στις παραγγελίες και τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Αλλωστε, δεν πάει καιρός που ο βουλευτής του Γ. Ραγκούσης, από το βήμα της Βουλής, τόνιζε πως «είναι πολύ σημαντικό το καθεστώς φοροασυλίας που προβλέπεται στο Σύνταγμα για τους εφοπλιστές»... Δεν πάει καιρός που μαζί με τη ΝΔ ψήφιζαν τη μείωση της «εθελοντικής εισφοράς» των εφοπλιστών και απέρριπταν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών στη συνταγματική αναθεώρηση. Φαίνεται πως η «προοδευτική συμμαχία» με τους ολιγάρχες παίρνει σάρκα και οστά!

ΝΑΤΟικές φτερούγες...

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η στενή συνεργασία ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός πλαισίου της «συμμαχίας» τους στο ΝΑΤΟ. Στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG2 (μία από τις δύο αρμάδες της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν στη Μεσόγειο) ενταγμένο ήταν και το τουρκικό πλοίο «TCG AMASRA». Ολοκληρώνοντας την αποστολή του εκεί και αποχωρώντας, απέσπασε την ...ευαρέσκεια της διοίκησης της αρμάδας, την οποία στην παρούσα φάση ασκεί το ελληνικό ΠΝ, Ελληνας αντιπλοίαρχος με «πλοίο διοίκησης» (ναυαρχίδα) της δύναμης το πλοίο «ΑΛΙΑΚΜΩΝ». Αποχαιρετώντας τους Τούρκους η διοίκηση σε μήνυμά της ευχαριστεί προσωπικά τον διοικητή και το πλήρωμα του «AMASRA» για τη «συνεισφορά» τους στη ΝΑΤΟική αποστολή και για τις «επιδόσεις» τους. «Ο επαγγελματισμός και το ισχυρό πνεύμα συνεργασίας», αναφέρει, «ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ανάπτυξής τους» με τη SNMCMG2, η οποία αναπτύχθηκε πρόσφατα και στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνεχή προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ανταγωνισμοί και συνεργασίες όλα κάτω από τις φτερούγες του ΝΑΤΟ, που θυμίζουμε ότι δεν αναγνωρίζει «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα» στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του και που βλέπει το Αιγαίο ως μια μεγάλη γκρίζα ζώνη...

Μεγάλα ψέματα με τρεις λέξεις

«Τρεις λοιπόν λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καταφέρνοντας μέσα σε τρεις λέξεις τόσο μεγάλα ψέματα.

Ψέμα πρώτο, «πλήρως»: Τα αναδρομικά που αναγνωρίζει το ΣτΕ είναι μόνο για 11 μήνες, ενώ οι συνταξιούχοι διεκδικούν να επιστραφούν οι περικοπές από το 2012 μέχρι σήμερα. Αυτοί οι 11 μήνες αντιστοιχούν σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η κυβερνητική τροπολογία θα δώσει μόνο το 35% ή αλλιώς 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέγεθος της κοροϊδίας αποκαλύπτει η επισήμανση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ότι στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι περικοπές που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις στις συντάξεις ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ!

Ψέμα δεύτερο, «όλους»: Από την καταβολή των αναδρομικών που προβλέπει η τροπολογία αποκλείονται όλοι όσοι παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ, σχεδόν το 60% των συνταξιούχων.

Το μόνο πιθανό να συμβεί είναι η κυβέρνηση να δώσει εφάπαξ τα ψιχία των ψιχίων και αυτό δεν είναι σίγουρο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1 Αυγούστου

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1831 Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

1914 Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή, στις 28 Ιούνη 1914. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

1919 Υστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης, η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1927 Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»). Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

1936 Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, Λ. Μπλουμ, ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον ισπανικό εμφύλιο. Απόφαση - πλήγμα για την «αδελφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία.

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν έως την Απελευθέρωση συνολικά 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Σχετικά με την ίδρυση της ΕΔΑ, ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων εκτιμά: «Η επιλογή του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΕΔΑ ήταν λαθεμένη, γιατί αποτελούσε σχήμα συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων και όχι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης».

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωής του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως, με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το Κόμμα (...) Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου (...) Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλη του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στο πλαίσιο της συγγραφής του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες Αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

1981 Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα.

2 Αυγούστου

1824 Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ποιητής και πολιτικός, από τους μεγαλύτερους της Επτανησιακής Σχολής, με βαθιά επίδραση του ποιητικού του έργου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία και ύστερα παρακολούθησε Νομικά στη Γενεύη και στην Πίζα. Επηρεάστηκε βαθύτατα από το γαριβαλδινό κίνημα στην Ιταλία. Συμμετείχε στα αστικοδημοκρατικά επαναστατικά κινήματα της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Το 1851 επέστρεψε στη Λευκάδα και μετά το θάνατο του πατέρα του πήρε τη θέση του στην Ιόνιο Βουλή, μεταπηδώντας στους Ριζοσπάστες (1866).

1922 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης του τηλεφώνου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

1934 Μετά το θάνατο του Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσεται Φύρερ (Πρόεδρος και πρωθυπουργός ταυτοχρόνως).

1940 Ιταλικό αεροπλάνο βομβαρδίζει ελληνικό περιπολικό σκάφος ανάμεσα στα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας.

1940 Εγκαθιδρύεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας.

1944 Ανακοινώνεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος. Η Απόφαση καταλήγει στο σύνθημα: «Ολο το Κόμμα σε συναγερμό. Ολοι επί ποδός πολέμου!».

1945 Λήγει στο Πότσνταμ της Γερμανίας η πρώτη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ (Χ. Τρούμαν), της Σοβιετικής Ενωσης (Ι. Β. Στάλιν) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).

1945 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Πιέτρο Μασκάνι.

1950 Δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η απόφαση για τη δημιουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

1980 Βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία έχει αποτέλεσμα το θάνατο 85 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 200. Την επίθεση έκανε η φασιστική οργάνωση «Nuclei Armati Rivoluzionari».

1990 Το Ιράκ εισβάλλει και προσαρτά το Κουβέιτ. Λίγους μήνες αργότερα, Γενάρη 1991, οι ΗΠΑ θα ηγούνταν διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης για την «απελευθέρωση» του Κουβέιτ (ουσιαστικά για τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής), η οποία έμεινε στην Ιστορία ως «Πόλεμος του Κόλπου».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org