Πέμπτη 30 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και παράταση σε αναστολές συμβάσεων

Καταβολή από το κράτος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και παράταση της δυνατότητας των επιχειρήσεων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές να θέτουν συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, προβλέπει μία ακόμα τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δέσμη μέτρων που έχουν θέσει στη διάθεση της εργοδοσίας, λύνοντας τα χέρια της να βάζει εργαζόμενους «στον πάγο», να τους απασχολεί με μειωμένο ωράριο και μισθό. Κι ενώ τα παραπάνω συνοδεύονται με το σκεπτικό της «στήριξης των επιχειρήσεων» με στόχο να «διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», στον Τουρισμό και τις Μεταφορές είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι με συμβάσεις και άλλες «ευέλικτες» μορφές δουλειάς που έχουν πεταχτεί στα αζήτητα, ενώ και όσοι παραμένουν στη δουλειά αντιμετωπίζουν επιδείνωση των όρων εργασίας.

Αναλυτικότερα, το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που εντάσσονται στο «Συν-Εργασία» από 1/7/2020 έως 15/10/2020 (μέχρι 31/12/2020 για τις επιχειρήσεις αερομεταφορών).

Επίσης, επιδοτούνται (από 1/7/2020 έως 30/9/2020) οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις του τριτογενή τομέα που το προηγούμενο έτος είχαν το 50% των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου. Υπολογίζεται δαπάνη 240 εκατ. ευρώ επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Οσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για τον χρόνο που δεν εργάζονται, το ποσοστό κάλυψης από το κράτος από 60% από 15/6/2020 έως 30/6/2020 προσαρμόζεται σε 100% από 1/7/2020 έως 15/10/2020.

Σχετικά με την αναστολή συμβάσεων, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις του Τουρισμού (ξενοδοχεία εποχικής και 12μηνης λειτουργίας, τουριστικά καταλύματα, εμπόριο τουριστικών ειδών) και των Μεταφορών (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και χερσαίες) να παρατείνουν ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη.

Σχολιάζοντας την τροπολογία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Χρηματοδοτεί η κυβέρνηση με χρήματα των ίδιων των ασφαλισμένων τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας κίνητρο στους επιχειρηματικούς ομίλους να απασχολούν εργαζόμενους και να πληρώνει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές. Και όλα αυτά στο όνομα να μπορέσουν οι κεφαλαιοκράτες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, υπονομεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τα εργατικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ