Στη Βουλή αναμενόταν να κατατεθούν την Παρασκευή οι διατάξεις αναφορικά με την κρατική επιδότηση τοκοχρεολυτικών δόσεων για «κόκκινα» αλλά και για εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για 9 μήνες, με κονδύλια που θα φορτωθούν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ώστε να «ανασάνουν» οι τράπεζες, ενώ οι διατάξεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που θα ισχύσει από 1/1/2021, θα έρθουν με διαφορετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: «Πράσινα» δάνεια, «κόκκινα» δάνεια - με καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες - και δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Για κάθε κατηγορία θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ως προς την επιλεξιμότητα σε ό,τι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας, το εισόδημα, το ανεξόφλητο του δανείου, ενώ διαφορετικό θα είναι και το ύψος της επιδότησης. Ετσι, για «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας αφορούν μεταξύ άλλων: Αξία κύριας κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ, ύψος τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 40.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα (ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) μέχρι 57.000 ευρώ.
Παραπέρα, σε περίπτωση καταβολής επιδόματος στέγασης, ο δικαιούχος παραιτείται από το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι διατηρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής του (εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια κ.ά.).
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε τις εξαγγελίες αυτές στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παρά τον πανηγυρικό τόνο που προσπάθησε να δώσει ο Χρ. Σταϊκούρας στην ανακοίνωση των λεγόμενων μέτρων «Γέφυρα», στο διά ταύτα διευκρίνισε ότι «έχουμε ύφεση» και «όπως και να 'χει, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει», οπότε το θέμα «είναι πώς θα περιορίσουμε τις επιπτώσεις»...
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραναθασόπουλος, κατά την παρέμβασή του για το πρόγραμμα «Γέφυρα» σχολίασε τα λεγόμενα του υπουργού ότι τα λεφτά «θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό» και σημείωσε: «Ομως ποιος συμβάλλει στον κρατικό προϋπολογισμό; Οι φορολογούμενοι. Τα λαϊκά στρώματα, 95% συμβάλλουν στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. Δηλαδή ο λαός θα πληρώσει για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τις επιπτώσεις από τα "κόκκινα" δάνεια και την εμφάνιση νέων "κόκκινων" δανείων».
Επομένως, «το πακέτο "Γέφυρα" σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να αφαιμάζετε το λαό για να σώσετε τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί άλλη μια πρόκληση για το λαό.
Σημείωσε ακόμα, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και τις αντιθέσεις που εκφράζονται γύρω από το «Ταμείο Ανάκαμψης», ότι η διαπάλη «είναι για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι κράτους - μέλους θα ωφεληθούν περισσότερο και ποιοι λιγότερο, και όχι για το χαρακτήρα και την ταξικότητα του αντιλαϊκού πακέτου, που θα το πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί».