Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε ηλεκτρονική διαβούλευση θα βρίσκεται, μέχρι και τις 13 Ιούλη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)».

«Επιδιωκόμενος σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης είναι η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας», αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, και το συγκεκριμένο νομοθέτημα γίνεται στο όνομα της «ενίσχυσης της ασφάλειας των ασθενών», που βλέπουν τα νοσοκομεία να αδειάζουν από κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. παιδίατρο, νεφρολόγο, πνευμονολόγο), υγειονομικούς με πολύτιμη πείρα να απολύονται, να ρημάζει ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός όπου υπάρχει λόγω έλλειψης προσωπικού, χειρουργεία να κλείνουν, ιατρικές πράξεις να αναστέλλονται, να σπρώχνονται όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα ή να περιμένουν για μήνες σε λίστες για τα στοιχειώδη.

Η σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού έχει στόχο τη διασφάλιση και ενίσχυση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, την επέκταση των ΣΔΙΤ, ενώ αποτελεί άλλο ένα εργαλείο «αξιολόγησης» για το κλείσιμο, τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων. Οσες κλινικές και τμήματα θα ανταποκρίνονται επιτυχώς στην ανταποδοτικότητα και την περικοπή των δαπανών, στη λογική «κόστους - οφέλους», και σύμφωνα πάντα με τους νόμους της αγοράς, θα επιβραβεύονται με αντάλλαγμα «μεγαλύτερη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και λοιπά κονδύλια ενωσιακής προέλευσης». Μόνο αυτές οι κλινικές θα έχουν «δυνατότητα πρόσληψης πρόσθετου ερευνητικού προσωπικού, ενώ δύνανται να τους παρέχονται πρόσθετα ωφελήματα για τη λήψη καινοτόμου εξοπλισμού για την εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθόδων».

Κι όλα αυτά αμπαλάρονται με ιδεολογήματα περί «ασθενοκεντρικής προσέγγισης» στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων, στα επί πληρωμή ραντεβού των απογευματινών ιατρείων κ.ο.κ. και περί «χρηστής διοίκησης» και «διαχείρισης πόρων» με την αγοραπωλησία όλο και περισσότερων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι ακόμη ένας κρίκος που συνδέεται με την προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης στην Υγεία. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχεια όσων έχουν νομοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατά καιρούς, βγάζοντας στο σφυρί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για έγκαιρες, ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της θεραπείας και αποκατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ