Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟ - ΣΕΡΒΙΑ
Κοινό ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων του Τουρισμού

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και των δράσεων για την υπεράσπιση των εργαζομένων στον Τουρισμό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πήρε την πρωτοβουλία και σε συντονισμό με Συνδικάτα του κλάδου από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σερβία και την Τουρκία διαμόρφωσαν κοινό ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων του Τουρισμού.

Το κείμενο υπογράφεται από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, από τη Federation CGT Du Commerce Et Des Services (Γαλλία), την USB Τουρισμού (Ιταλία), το Συνδικάτο Τουρισμού Toley-Is Σμύρνης (Τουρκία), το ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ (Κύπρος) και τη Συνδικαλιστική Οργάνωση SLOGA (Σερβία).

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), το ψήφισμα θα κατατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ).

Το κείμενο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τα εκατομμύρια των εργαζομένων στους τομείς του Τουρισμού και του Επισιτισμού, αλλά και πολύ περισσότεροι που εργάζονται σε συναφείς δραστηριότητες, έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα και στα εργασιακά τους δικαιώματα, μετά την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε όλο τον κόσμο (...) Ο Τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σε υπηρεσίες και το 7% των συνολικών εξαγωγών, παραμένει ένα πανάκριβο αλλά και πολύ ευάλωτο εμπόρευμα σε φυσικά φαινόμενα, πανδημίες, πολέμους και ανταγωνισμούς.

Η συρρίκνωση κατά 70%, που προβλέπει ο ΠΟΤ των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ότι θα καταγράψει για το 2020 ο Τουρισμός παγκοσμίως, δείχνει ότι κινδυνεύουν άμεσα πάνω από 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε χώρες με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, όπως στη Νότια Ευρώπη και αλλού, βρίσκονται σήμερα σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, αφού ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να βρουν δουλειά σε άλλους κλάδους.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων όχι μόνο εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για την εργατική τάξη, αλλά δίνουν από το υστέρημα των λαών νέα προνόμια και μεγάλα χρηματικά ποσά στα μονοπώλια (...)

Τα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από τον Τουρισμό για καθένα από τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο πλούτο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα φορτώνουν το βάρος μιας νέας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Αντίθετα με αυτούς, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ είναι αντιμέτωποι είτε με τον κίνδυνο της πανδημίας είτε με την ανεργία.

Η ελπίδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ενότητα και την πάλη

Σε αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, τα σωματεία έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικούς αγώνες, με σκοπό να μείνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο όρθιοι και δυνατοί. Να αποτρέψουν το στόχο των κυβερνήσεων και των μεγάλων εργοδοτών να καταργηθούν με αφορμή την πανδημία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ελπίδα για άλλη μια φορά βρίσκεται στην ενότητα, στην πάλη και την αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων σε κάθε χώρα, σε κάθε κλάδο (...) Τα αιτήματα που μας ενώνουν σε κάθε γωνιά της Γης είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν το φάρο για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, για να βάλουμε μπροστά τα συμφέροντα και τις ανάγκες των οικογενειών μας (...).

Απαιτούμε:

-- Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία σε όσες επιχειρήσεις δεν επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους που δούλευαν την περίοδο πριν την πανδημία.

-- Να προστατευτούν οι άνεργοι, να ανασταλούν όλες οι χρεώσεις σε λογαριασμούς του σπιτιού μας, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

-- Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές Υγείας, να γίνονται όλες οι εξετάσεις και τα τεστ του κορονοϊού δωρεάν και άμεσα.

-- Να ακυρωθούν οι απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα και να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

-- Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org