Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Βέτο σε σχέδιο για διέλευση βοήθειας μέσω Τουρκίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την προσπάθεια δυτικών χωρών να παρακάμψουν τη συριακή κυβέρνηση, προωθώντας ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ μέσω δύο μεθοριακών περασμάτων από την τουρκική μεριά της τουρκοσυριακής μεθορίου, για τουλάχιστον έναν χρόνο, μπλόκαραν χτες, ασκώντας βέτο, οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ.

Την απόρριψη του γερμανο-βελγικού σχεδίου απόφασης ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Γερμανός πρέσβης Κριστόφ Χόισγκεν, προσθέτοντας ότι τα άλλα 13 μέλη του Συμβουλίου είχαν ψηφίσει υπέρ.

Τον περασμένο Γενάρη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της παράδοσης ανθρωπιστικής αρωγής σε Σύρους πρόσφυγες μέσω δύο μεθοριακών σημείων διέλευσης στα τουρκοσυριακά σύνορα για έξι μήνες, αλλά απέρριψε τη συνέχιση των παραδόσεων από το Ιράκ και την Ιορδανία, εξαιτίας της αντίθεσης, και τότε, της Ρωσίας και της Κίνας.

Δυτικοί διπλωμάτες είχαν εκτιμήσει πως το κλείσιμο της διέλευσης στα σύνορα Ιράκ - Συρίας μείωσε κατά 40% τη βοήθεια σε ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό που παραδίδεται σε περιοχές πέραν του κυβερνητικού ελέγχου.

Συρο-ιρανική στρατιωτική συμφωνία

Ωρες μετά, στη Δαμασκό υπογράφηκε συρο-ιρανική συμφωνία για τη «διεύρυνση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας από τον Ιρανό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μοχάμαντ Μπακέρι, και τον υπουργό Αμυνας της Συρίας, Αλί Αμπντάλαχ Αγιούμπ.

Ο Μπακέρι τόνισε πως στη συμφωνία προβλέπεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της συριακής αεράμυνας με ιρανικά μέσα απέναντι στις προκλήσεις και τις πιέσεις των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι οι λαοί της περιοχής αντιδρούν στη δράση του αμερικανικού στρατού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και κάλεσε την Τουρκία να λύσει τις διαφορές της με τη Συρία μέσω διαλόγου.

Ο Σύρος υπουργός Αμυνας από την πλευρά του εκτίμησε πως οι ΗΠΑ «είναι ανίκανες να γονατίσουν το Ιράν, τη Συρία και το αντιστασιακό μέτωπο».

Νωρίτερα, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με 6 νεκρούς και 11 τραυματίες στη συριακή μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάτ, που τελεί ουσιαστικά υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού και μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβα που ήταν κρυμμένη σε αυτοκίνητο και τραυμάτισε αμάχους, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και στις δύο πλευρές των συνόρων. Τούρκοι αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη της επίθεσης σε Κούρδους μαχητές της δύναμης YPG.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παρέμβαση της Αγκυρας για «διάλογο» με τη Δαμασκό(2022-08-24 00:00:00.0)
Επιδρομές στα σύνορα με το Ιράκ(2020-05-19 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις «προθέρμανσης» για ανακατάληψη του Ιντλίμπ(2018-08-10 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας(2018-02-01 00:00:00.0)
Νέα σημαντική νίκη του συριακού στρατού(2014-03-18 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η σύγκρουση(2012-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ