Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Η ΕΕ «έχει μπροστά της τεράστια καθήκοντα»

«Πράσινες» επενδύσεις, ψηφιοποίηση, ευρωπαϊκή «κυριαρχία», Δυτικά Βαλκάνια, Μεσόγειος, Αφρική, Κίνα, μεταξύ των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ΕΕ «έχει μπροστά της τεράστια καθήκοντα», υπογράμμισε χτες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία (1η Ιούλη) και αναφερόμενη στο «στοίχημα» η διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση να βγει ενισχυμένη από τη σημερινή κρίση σε διάφορα «επίπεδα».

Για την καγκελάριο, τα βασικά καθήκοντα, που είναι «απαραίτητα για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρώπης», είναι η μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών - μελών, οι επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση, η ευρωπαϊκή «κυριαρχία», η «ευθύνη» της ΕΕ στον κόσμο και συγκεκριμένα σε Δυτικά Βαλκάνια, Μεσόγειο, Αφρική, οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας. «Γιατί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο, προκειμένου να διατηρηθεί η Ευρώπη».

Η ίδια χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας - μαζί με τις οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις της - τη «μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της ΕΕ» και υπογράμμισε πως μόνο «ενωμένη» η ΕΕ θα είναι ισχυρότερη μετά την κρίση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα κυριαρχήσει στην τρέχουσα κρίση: «Η Ευρώπη δεν μας στερεί επιλογές για δράση, αλλά μας δίνει μόνο επιλογές για δράση σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», καθώς κάθε κράτος - μέλος χωριστά δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «ψηφιακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες» που έγινε προφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταλήγοντας: «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να γίνει ψηφιακά κυρίαρχη. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην τεχνητή νοημοσύνη και στην οικοδόμηση μιας ασφαλούς ψηφιακής υποδομής».

Η Μέρκελ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να προωθήσει μια «συμφωνία» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα (17 - 18 Ιούλη), όπου θα συζητηθούν το Ταμείο Ανάκαμψης και ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ έως το 2027.

«Τους επόμενους μήνες, το μεγάλο καθήκον είναι να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», είπε, και αναφερόμενη στο «Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε πως τα χρήματα αυτά «δεν θα πρέπει απλώς να επενδυθούν, για να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν», αλλά «και για να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον», δηλαδή στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Χτες το βράδυ είχαν προγραμματιστεί επίσης συναντήσεις της Αγκ. Μέρκελ με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμβιβασμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πιο κοντά» για ισχυρή ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό(2021-12-22 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η οικονομική και γεωπολιτική ανάκαμψη(2020-07-02 00:00:00.0)
Συνομιλίες για ευρωπαϊκή βιομηχανική και εξωτερική πολιτική(2019-02-28 00:00:00.0)
«Στενότερη συνεργασία» για ανταγωνιστικές ΕΕ - Ευρωζώνη(2018-01-23 00:00:00.0)
Συνάντηση Ομπάμα Μέρκελ με ευρεία ατζέντα(2015-02-10 00:00:00.0)
Κλίμα, μπίζνες και επεμβάσεις(2009-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ