Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΠΟΘΑ
Οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας απέναντι σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σχετικά με τη στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος τη Δευτέρα 29/6 κάλεσε τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων του χώρου σε τηλεδιάσκεψη, χωρίς καμία ατζέντα συζήτησης.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΠΟΘΑ, «έγινε καθαρό ότι υπάρχει σταθερή επικοινωνία του προέδρου της ΠΟΘΑ με τους εργοδότες και από πριν είχαν διαμορφώσει πλαίσιο συζήτησης και κοινού πλαισίου δράσης, χωρίς να έχει καμία εικόνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας».

Σε αυτή τη συζήτηση, οι εργοδότες έβαλαν καθαρά το δικό τους σχέδιο και αιτήματα. «Δήλωσαν ότι το υπουργείο δέχτηκε τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση με δάνεια 10ετούς αποπληρωμής με κρατική εγγύηση. Δηλαδή να χρηματοδοτηθούν και, αν δεν εξοφλήσουν, να τα πληρώσουμε εμείς. Εκαναν καθαρό ότι δε θα ανοίξουν τους χώρους αν δεν χρηματοδοτηθούν γενναία από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνουμε ότι η σκέψη τους είναι οι πιο μεγάλοι, που αντέχουν οικονομικά να μην έχουν δραστηριότητα μέχρι το χειμώνα, να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των πιο μικρών, που δεν μπορούν να ανοίξουν τους χώρους τους ενώ συγχρόνως τους πνίγουν τα χρέη τους. Εβαλαν την ανάγκη να επεκταθεί το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σαν τρόπος εργασίας. Μας έκαναν υποδείξεις πώς να εκπροσωπούμε καλύτερα τους εργαζόμενους, προτείνοντας διαφορετικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους πλήρους απασχόλησης. Μας είπαν ότι ΣΣΕ στην Ευρώπη υπάρχει μόνο στη Γαλλία, γιατί εκεί υπάρχει ισχυρή εργοδοτική ένωση, που επιβάλλει τους όρους που θέλει σε κυβέρνηση και σε εργαζόμενους».

Στον αντίποδα, η ΔΑΣ ΠΟΘΑ σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις μας δεν ταιριάζουν με αυτές της εργοδοσίας, δεν έχουν κοινό σημείο συνάντησης, ούτε η μία ευνοεί την άλλη. Ξέρουμε καλά ότι και την προηγούμενη κρίση του 2009 την πληρώσαμε ακριβά, για να μην την πληρώσουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες.

Ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, δουλεύουμε όλοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ωρομίσθια, με εργόσημο κ.λπ. Δουλεύουμε χωρίς πληρωμένες πρόβες και χωρίς καμία εγγύηση από τον εργοδότη για πόσο χρόνο θα ανέβει η παράσταση, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν οι ΣΣΕ. Καταργήθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταργήθηκαν Βαρέα - Ανθυγιεινά για ειδικότητες καλλιτεχνών και πήγαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 για όλους. Ανοιξε ο δρόμος ώστε πίσω από το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών να κρύβεται μισθωτή εργασία, με μεγαλύτερα οφέλη για την εργοδοσία, κ.ο.κ.».

Η ΔΑΣ ΠΟΘΑ αναφέρει ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλά σωματεία με τα μέλη τους, αλλά και νέους που πρώτη φορά κινητοποιήθηκαν, βρέθηκαν απέναντι από τους μεγαλοεργοδότες, που προσπάθησαν να "φάνε" δεδουλευμένα και να διαβάλουν τα σωματεία που διεκδικούσαν. Τους θεατρικούς επιχειρηματίες, που έκοβαν νωρίτερα τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, βλέποντας τον κίνδυνο της καραντίνας. Την προσπάθεια των μεγάλων επιχειρηματιών και παραγωγών να μας κλέψουν τα συγγενικά και πνευματικά μας δικαιώματα. Ταυτόχρονα, τους απασχολεί και η κατάσταση που δημιουργείται με τους μικρούς επαγγελματίες, τις ομάδες και τις ΑΜΚΕ».

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ ΠΟΘΑ καλεί «κάθε συνάδελφο ή συνδικαλιστή που προβληματίζεται, άσχετα αν συμφωνεί σε όλα μαζί μας ή όχι, να μη δεχτεί το δηλητήριο της συνεργασίας με τη μεγάλη εργοδοσία, που φέρνει σαν "δούρειο ίππο" η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ. Η γραμμή αυτή, της συνεργασίας και του "κοινωνικού διαλόγου", δοκιμάστηκε από την Ομοσπονδία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη ΣΣΕ στα θέατρα. Τότε μας έλεγαν ότι αν οι εργοδότες πάρουν έμμεση χρηματοδότηση με εργατικά εισιτήρια, θα δεχτούν και Σύμβαση. Αποδείχθηκε ότι ξέρουν καλά να προσαρμόζουν τις ανάγκες των εργαζομένων στα δικά τους συμφέροντα, και σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν όλες τις κυβερνήσεις μαζί τους.

Οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας απέναντι σε κυβερνήσεις και μεγάλη εργοδοσία. Απαντάμε με διαδηλώσεις ενάντια στο ν/σ της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Κλιμακώνουμε με κινητοποίηση στα γραφεία της ΕΕ και στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αιτήματά μας, για τα οποία εδώ και μήνες μας κοροϊδεύουν τα αρμόδια υπουργεία.

Ξέρουμε πώς να διεκδικούμε, με ποιο τρόπο πιέζονται η κυβέρνηση και η εργοδοσία όταν τα αιτήματά μας, οι αγώνες μας αποκτούν μαζικότητα και κλιμάκωση, πολυμορφία, αντοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ