Πέμπτη 2 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Προς μεταβίβαση στην αμερικανική ΟΝΕΧ

Θα μετατραπούν σε επισκευαστήριο του 6ου Στόλου

Προς οριστικοποίηση φαίνεται ότι οδεύει η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ. Η ολοκλήρωση του παζαριού, που εξελισσόταν όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, φαίνεται πως έγινε προ ημερών, όταν η αναπτυξιακή τράπεζα επενδύσεων των ΗΠΑ (DFC) έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της «επένδυσης» της ΟΝΕΧ.

Χτες στο ναυπηγείο μετέβη ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, στήνοντας σχετική φιέστα για την αγοραπωλησία του ναυπηγείου.

Ο Αμερικανός πρέσβης δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα ανέφερε: «Με την επένδυση της ONEX, η Ελευσίνα μπορεί να γίνει και πάλι μια παγκόσμιας κλάσης ναυπηγική υποδομή, υποστηρίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, τον 6ο αμερικανικό Στόλο, πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης, υπεράκτιες πλατφόρμες και άλλα αμυντικά και εμπορικά πλοία».

Εξήρε μάλιστα «τη σημαντική υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μέσω της Σούδας και μέσω των πρόσθετων ευκαιριών που βλέπουμε σε λιμάνια όπως η Αλεξανδρούπολη, ως αποτέλεσμα της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας». Τόσο ο Τζ. Πάιατ όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης έκαναν σαφές ότι όσον αφορά τους εργαζόμενους θα ακολουθεί το ...«επιτυχημένο μοντέλο» που εφάρμοσε η ΟΝΕΧ στο Ναυπηγείο της Σύρου, το οποίο ο Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «θαύμα», παίρνοντας νωρίτερα το λόγο.

Με άλλα λόγια, αυτό που προετοιμάζουν για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι απολύσεις, ατομικές συμβάσεις με 10 ευρώ την ώρα χωρίς υπερωρίες, Δώρα, άδειες, επιδόματα και δουλειά όταν και αν έρθει πλοίο. Αυτό είναι το «θαύμα» της Σύρου. Επιπλέον, για να γλιτώσει την καταβολή που όφειλε ο Ταβουλάρης στους εργαζόμενους του ναυπηγείου της Σύρου, η ΟΝΕΧ τους ανάγκασε να υπογράψουν μεταχρονολογημένες απολύσεις. Δηλαδή, ότι είχαν απολυθεί ένα χρόνο πριν πάρει η ΟΝΕΧ το ναυπηγείο.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός εργοδότης οφείλει στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας πάνω από 17 εκατ. ευρώ από δεδουλευμένα και μέχρι τώρα κανείς από τους «επενδυτές» σωτήρες, όπως και η κυβέρνηση, δεν βγάζουν άχνα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χοντραίνει» το παιχνίδι για τις στρατηγικές υποδομές(2020-12-16 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες για Ελευσίνα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα(2020-07-07 00:00:00.0)
Επισκευαστήριο του 6ου Στόλου;(2020-05-14 00:00:00.0)
Τα ελληνικά λιμάνια δεν είναι «περιουσιακά στοιχεία» κανενός ιμπεριαλιστή(2020-02-12 00:00:00.0)
Στην αμερικανική ΟΝΕΧ οδεύουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας(2019-06-04 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι ανταγωνισμοί, ισοπεδώνοντας εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες(2019-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ