Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδηλώσεις και «αποκαθηλώσεις» ρατσιστών ηγετών

Από τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ

The Seattle Times

Από τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λαϊκές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και αποκαθηλώσεις ανδριάντων - συμβόλων της αμερικανικής αποικιοκρατίας και των ρατσιστικών διακρίσεων συνεχίστηκαν και το τελευταίο τριήμερο στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η λαϊκή οργή αξιοποιείται από τον άλλο πόλο του αστικού συστήματος, τους Δημοκρατικούς, ενόψει των επικείμενων εκλογών του Νοέμβρη, ενάντια στον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κινητοποιήσεις καταγράφηκαν σε Πόρτλαντ, Σιάτλ, Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Φλόριντα, Λος Αντζελες κ.α. Αίσθηση προκάλεσε η συνέχιση των λαϊκών συγκεντρώσεων στη λεγόμενη «ελεύθερη ζώνη» (από αστυνομικούς) στο Κάπιτολ Χιλ του Σιάτλ, όπου το βράδυ του Σαββάτου από πυροβολισμούς που έπεσαν, υπό αδιευκρίνιστες, περίεργες συνθήκες, σκοτώθηκε ένας 19χρονος και τραυματίστηκε σοβαρά ένας 32χρονος.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι επιθέσεις αστυνομικών σε βάρος Αφροαμερικανών, όπως εκείνη προχτές στη Ν. Υόρκη από λευκό αστυνομικό κατά Αφρικανού σε βάρος του οποίου έκανε κεφαλοκλείδωμα. Μετά την καταγραφή και δημοσιοποίηση του συμβάντος από βιντεοκάμερα κινητού, ο αστυνομικός αποπέμφθηκε δίχως αποζημίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνθήκες για τις προεκλογικές εκστρατείες του Προέδρου Τραμπ γίνονται ολοένα και δυσκολότερες. Η προσπάθεια του Τραμπ να αναδείξει το «λαϊκό ρεύμα» που πιστεύει πως τον στηρίζει δεν πέτυχε στην Τούλσα της Οκλαχόμα, όπου η συμμετοχή ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου. Το επιτελείο του Προέδρου Τραμπ πάντως κατηγόρησε διαδηλωτές και Μέσα Ενημέρωσης ότι εμπόδισαν ή επηρέασαν τους υποστηρικτές του ώστε να μην παρευρεθούν στην εκδήλωση.

  • Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκονται από χτες περίπου 4.300 εργάτες παραγωγής σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Μπαθ του Μέιν, καθώς έληξαν την Κυριακή οι τριετείς συμβάσεις εργασίας που είχαν υπογράψει. Το 87% των εργαζομένων που είναι μέλη συνδικάτου ψήφισε υπέρ εξουσιοδότησης του σωματείου για την οργάνωση απεργίας, διεκδικώντας αυξήσεις μεγαλύτερες του 3% που τους πρόσφερε η εργοδοσία των ναυπηγείων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ