Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προειδοποιούν τις ΗΠΑ για την επαναφορά κυρώσεων κατά του Ιράν

Ενώ συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία - απέρριψαν την άρση του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν, συμφωνώντας στο σημείο αυτό με τις ΗΠΑ, όμως τονίζουν πως δεν θα στηρίξουν τις αμερικανικές προσπάθειες να ενεργοποιηθεί η επιβολή εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν.

«Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη άρση για τον προσεχή Οκτώβρη του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα (ψήφισμα 2231), μπορεί να έχει μείζονες επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», αναφέρει η κοινή δήλωση των τριών ΥΠΕΞ.

Οι ίδιοι προειδοποιούν τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να διαλύσουν τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενεργώντας για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι Ρωσία και Κίνα, προσπαθούν να διατηρηθεί η συμφωνία παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε μονομερής απόπειρα προσφυγής στον μηχανισμό "snapback", δηλαδή ενεργοποίησης εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ, θα έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζουν οι τρεις ΥΠΕΞ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Δεν θα στηρίξουμε μια τέτοια απόφαση, η οποία θα είναι ασύμβατη με τις τρέχουσες προσπάθειές μας για την προάσπιση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPoA)», προσθέτουν.

Από τότε που οι ΗΠΑ κατήγγειλαν μονομερώς τη συμφωνία, το 2018, και που το Ιράν απάντησε με επανάληψη των δραστηριοτήτων του στον εμπλουτισμό ουρανίου, η διατήρηση της συμφωνίας είναι αμφίβολη, ενώ συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν. Λόγω των παραβιάσεων αυτών, αν γίνει προσφυγή στον ΟΗΕ, το σύνολο των ψηφισμάτων και των κυρώσεων που ίσχυαν κατά του Ιράν πριν από τη συμφωνία του 2015 επαναφέρονται αυτόματα.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν απόφαση της ΙΑΕΑ επιπλήττοντας το Ιράν, το οποίο αρνείται την επιθεώρηση σε δύο ύποπτες εγκαταστάσεις.

Το ΥΠΕΞ του Ιράν επέκρινε την Παρασκευή το βράδυ την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τονίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας με την ΙΑΕΑ και χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση «ένα εντελώς μη εποικοδομητικό και απογοητευτικό βήμα».

Εξάλλου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τις Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία ότι «πίσω από την πρόσοψη είναι εξαρτήματα του (σ.σ. Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και (σ.σ. του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν) Νετανιάχου και δεν είναι σε θέση να νουθετούν το Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ