Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκκλήσεις αντιπολίτευσης για «δημοκρατική συμμαχία»

«Ο λαός θέλει αλλαγή. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε αυτό μόνο ενώνοντας δυνάμεις σε μια δημοκρατική συμμαχία», δήλωσε ο Μιτάτ Σανκάρ, συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε συγκέντρωση του κόμματος στην Αγκυρα, που έγινε με το σύνθημα «Ολοι μαζί» (γραμμένο σε Κουρδικά και Τουρκικά). Η συγκέντρωση έγινε «κλείνοντας» μια βδομάδα γεμάτη «πορείες για δημοκρατία» που έγιναν σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, ενώ η αντιπολίτευση αναζωπυρώνει την κριτική της στην κυβέρνηση Ερντογάν για χειρισμούς στο Κουρδικό, στην εξωτερική αλλά και την οικονομική πολιτική κ.τ.λ. Πρόκειται για διεργασίες που εδώ και καιρό σιγοβράζουν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλες απώλειες για τον Ερντογάν σε πιθανές εκλογές.

Οι αντικυβερνητικές πορείες έγιναν ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η παρατεταμένη (από τον Νοέμβρη του 2016) κράτηση του πρώην επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς συνιστά παραβίαση δικαιωμάτων του. Η δίκη του Ντεμιρτάς (για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση κ.τ.λ.) συνεχίζεται και τον Σεπτέμβρη το δικαστήριο είχε κρίνει ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ενώ αυτή συνεχίζεται. Ωστόσο, μετά από έναρξη νέας εισαγγελικής έρευνας κρίθηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα συναλλαγών με κινεζικό νόμισμα, στο πλαίσιο προηγούμενης συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Ετσι, τουρκικές εταιρείες διάφορων κλάδων πλήρωσαν, μέσω τραπεζών, τους λογαριασμούς για εισαγωγές τους από την Κίνα, χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα γιουάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ