Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία του ΠΟΥ για ραγδαία εξάπλωση σε ορισμένες περιοχές

Ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αφρική εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, Μοτσχιντίσο Μοέτι, σε χτεσινή ενημέρωση από τη Γενεύη σημείωσε ότι η εξάπλωση της πανδημίας «επιταχύνεται» στην Αφρική, όπου δέκα χώρες καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στην ήπειρο, εκπροσωπώντας το 75% των περίπου 200.000 μολύνσεων, η Νότια Αφρική καταγράφει το ένα τέταρτο των κρουσμάτων, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην ήπειρο ανέρχεται σε πάνω από 5.000. «Πιστεύουμε ότι δεν χάνεται μεγάλος αριθμός σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων στην Αφρική», πρόσθεσε η Μοέτι, ωστόσο σε πολλές χώρες είναι πολύ αδύναμα τα συστήματα Υγείας και υπάρχει μεγάλη έλλειψη αποθεμάτων σε ιατρικά υλικά και διαγνωστικά τεστ.

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενδεικτικά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 7.532.277 και τα θύματα τα 421.065. Οι ΗΠΑ, όπου υπάρχουν νέες εστίες της πανδημίας, έχουν ξεπεράσει τα 2.072.750 κρούσματα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 115.304, και ακολουθεί η Βραζιλία με 787.489 κρούσματα και 40.276 νεκρούς. Οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν στη Ρωσία 502.436 και 6.532, στην Ινδία 297.001 και 8.473, στη Βρετανία 291.409 και 41.279, ενώ ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων Ισπανία, Ιταλία, Περού, Γερμανία και Ιράν.

Νέα αντιπαράθεση Κίνας - ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η Κίνα αντέδρασε έντονα σε μελέτη ερευνητών των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βοστόνης που ισχυρίζεται ότι η επιδημία του κορονοϊού ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και όχι το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου στην πόλη Γουχάν, όπως είναι γνωστό. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η μελέτη είναι «γεμάτη τρύπες» και «χονδροειδώς κατασκευασμένη». Η δε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας βλέπει στη μελέτη «εκστρατεία για την κατασκευή και διασπορά παραπληροφόρησης κατά της Κίνας».

Η μελέτη βασίζεται σε εικόνες από δορυφόρους που αποκαλύπτουν ασυνήθιστη συρροή αυτοκινήτων στα πάρκινγκ των νοσοκομείων της Γουχάν τον Αύγουστο και στην αύξηση, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο, των αναζητήσεων που περιλαμβάνουν τη λέξη «βήχας» στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι «ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε το Δεκέμβρη και η Κίνα απέστειλε τον γενετικό του κώδικα στον ΠΟΥ στις αρχές Γενάρη».

Διατίθεται φάρμακο στη Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έφτασαν σε ρωσικά νοσοκομεία οι πρώτες παρτίδες με το αντιικό φάρμακο Αvifavir, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 από τις αρχές Ιούνη. Το εν λόγω φάρμακο παράγεται από την κοινοπραξία του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) και την φαρμακευτική «ChemRar Group». Με βάση τις κλινικές δοκιμές που έγιναν, το φάρμακο έχει θετική επίδραση στη θεραπεία του κορονοϊού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ