Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
Να αναγνωρίσει η Ελλάδα το κράτος της Παλαιστίνης

Να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, καλεί την Ελλάδα ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, που έχει αυτήν την περίοδο και την ιδιότητα του πρύτανη του Αράβων Πρέσβεων. Επέδωσε συγκεκριμένα στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, επιστολή με το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου που εγκρίθηκε κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, με την οποία καλείται και η Ελλάδα «να υιοθετήσει μονομερώς την επιβολή ποινικών κυρώσεων» στο Ισραήλ ως «κατοχική δύναμη (...) προκειμένου να αποτραπούν τα πρόσφατα σχέδια προσάρτησης».

Το Συμβούλιο των Αράβων πρέσβεων στην επιστολή του σημειώνει ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η αρχή της λύσης των δύο κρατών και να περισωθούν οι εναπομείνασες ευκαιρίες για την ειρηνευτική διαδικασία. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής (Δεκέμβρης 2015) για την αναγνώρισή του.

Βέβαια, οι αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προχωράνε στην αναγνώριση, σύμφωνα και με την απόφαση της Βουλής, αλλά και δυναμώνουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ, το κράτος - δυνάστη του Παλαιστινιακού λαού. Το ίδιο κάνει και η ΕΕ παρά τις υποκριτικές κορόνες της.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετέβη στην Ιορδανία έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμαν Σαφάντι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν προειδοποίησαν για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ενδεχόμενη προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ. Ο Μάας πάντως απέφυγε να υποστηρίξει την πρόταση (άλλων χωρών της ΕΕ, με πρώτη την Ιρλανδία) για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ σε περίπτωση που υλοποιήσει τελικά τις απειλές για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων παλαιστινιακών περιοχών της Δ. Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ