Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
«Τσεκούρι» στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Από το αντεργατικό ντελίριο της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω πανδημίας περνάει το ένα αντεργατικό πακέτο μετά το άλλο, δεν γλίτωσε ούτε το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που δίκαια καταβάλλεται στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Ανάμεσα στις αντιλαϊκές διατάξεις που περιείχε το νομοσχέδιο για την επικύρωση των ΠΝΠ που εκδόθηκαν στις 13/4 και 1/5, το οποίο ψηφίστηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, περιλαμβανόταν και διάταξη που «πετσοκόβει» το επίδομα των εργαζομένων της ΕΑΒ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από τους 1.200 περίπου εργαζόμενους που έπαιρναν το επίδομα, ύψους 150 ευρώ, τώρα θα το παίρνουν μόνο οι 800 οι οποίοι θα ανήκουν πλέον στην κατηγορία Α. Οσοι εντάχθηκαν στην κατηγορία Β θα παίρνουν μόλις 70 ευρώ, ενώ όσοι εντάχθηκαν στην κατηγορία Γ θα πάρουν ...35 ευρώ!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης. Οπως σχολίασε, ακόμα και αυτό το 150άρι που δινόταν σε όλους είναι κοροϊδία, τονίζοντας ότι διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη πετσοκόβουν διαρκώς μισθούς και επιδόματα, το ειδικευμένο προσωπικό διαρκώς μειώνεται, ενώ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι μόλις καταφέρουν να ειδικευθούν θα πρέπει να απολυθούν.

Αναδεικνύοντας το «έγκλημα» που διαπράττεται σε βάρος των εργαζομένων ο Θ. Παφίλης ανέφερε: «Μήπως έχετε πάρει χαμπάρι τι σημαίνει ΕΑΒ; Μήπως έχετε διαβάσει ποτέ τα πορίσματα των Επιτροπών για το ανθυγιεινό; Εχετε συνειδητοποιήσει τι παθαίνουν οι εργαζόμενοι, τι αναπνέουν, σε τι κινδύνους εκτίθενται; (...) Μιλάμε σε ό,τι πιο φοβερό υπάρχει για την υγεία του ανθρώπου. Είναι εκτεθειμένοι σε τοξικά υλικά, όπως φθόριο, αντιμόνιο, μαγγάνιο, νικέλιο, τιτάνιο. Τα ξέρουν όλοι. Δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί οι συνέπειες και υπάρχουν και αδιευκρίνιστες συνέπειες για τα υπόλοιπα. Τα στοιχεία είναι εδώ που μιλάνε αναλυτικά γι' αυτά».

Σημείωσε ακόμα ότι τα αιωρούμενα επικίνδυνα σωματίδια διαχέονται σε όλους τους εργασιακούς χώρους και με το κλιματιστικό, οπότε δεν μπορεί να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός. «Αυτά τα λένε οι ειδικοί, δεν τα λέει το ΚΚΕ μόνο και οι ειδικοί δεν είναι ΚΚΕ», ανέφερε, τονίζοντας ακόμα ότι «δεν παίρνετε υπόψη τους κινδύνους σοβαρού ατυχήματος που μπορεί να γίνει είτε μέσα στην παραγωγική μονάδα είτε στο αεροδρόμιο» κ.ο.κ.

Ο Θ. Παφίλης κατέθεσε στα πρακτικά τις εκθέσεις των αρμόδιων Επιτροπών που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ