Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διατηρεί τις τεράστιες μισθολογικές μειώσεις στους μεταταχθέντες του άρθρου 40

Την... έλλειψη «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» - τις οποίες φυσικά ξεχνάει όταν πρόκειται να μπουκώσει με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους - επικαλείται η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το πετσόκομμα κατά περίπου 60% των μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που μετατάχθηκαν από τις επιχειρήσεις Μεταλλουργική Ηπείρου, Ηλεκτρομηχανική Κύμης, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα παραπάνω αποσαφήνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, απαντώντας τη Δευτέρα σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, επισήμανε ότι οι σχετικές μετατάξεις έγιναν με βάση το άρθρο 40 του νόμου 4440/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε μεν τη μετάταξη των εργαζομένων από τις αμυντικές επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να διασφαλίσει τα μισθολογικά τους δικαιώματα. Με βάση αυτό αλλά και την Υπουργική Απόφαση της τότε υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που δεν αναγνώριζε την προϋπηρεσία τους, οι απώλειες για τους εργαζόμενους έφτασαν το 60%, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν και αναδρομικά, σε όσους φορείς υποδοχής δεν εφαρμόστηκε από την αρχή η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Το ΚΚΕ απαιτεί να επανορθώσει η κυβέρνηση αυτήν την αδικία, τροποποιώντας τη σχετική Απόφαση, «έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας ο χρόνος που έχει αναγνωρίσει ο φορέας προέλευσης, όπως ισχύει για όλους στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, να έχει αναδρομική ισχύ από τις 22-9-2017 και εντεύθεν, έτσι ώστε να μην παράγει άδικα αποτελέσματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων και να σταματήσει κάθε μείωση αποδοχών, να επιστραφούν οι διαφορές που προέκυψαν και παρακρατήθηκαν από τους φορείς υποδοχής στους εργαζόμενους» κ.λπ.

Ο υφυπουργός όχι μόνο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποκατάστασης της αδικίας, αλλά από πάνω ζήτησε και τα «ρέστα» από τους εργαζόμενους, που «τολμούν» να προβάλλουν τέτοια αιτήματα, επειδή κατά τον ίδιο η μετάταξη ήταν «δική τους επιλογή» και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο». Στη γνωστή αντεργατική λογική της προς τα κάτω «εξίσωσης» των εργασιακών δικαιωμάτων, ισχυρίστηκε επίσης ότι «είναι θέμα ίσης μεταχείρισης»...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε ότι η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται την ίση μεταχείριση επιλεκτικά και κυρίως όταν βοηθάει τις περικοπές» σε βάρος των εργαζομένων, ενώ τόνισε πως «παραπάει» να λέει η κυβέρνηση ότι η μετάταξη ήταν «μία εθελούσια διαδικασία» για τους εργαζόμενους, όταν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ «οδηγήσατε τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στην ασφυξία με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, τις απαξιώσατε, τις οδηγείτε στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση, αφήσατε για μεγάλα διαστήματα τους εργαζόμενους απλήρωτους και στην άγρια ανασφάλεια, και τώρα τους ζητάτε και τα ρέστα».

«Ούτε σφαίρες δεν αφήσατε να παράγουμε πια. Οδηγήσατε τη χώρα μας σε ρόλο υπεργολάβου» για λογαριασμό «των συμμάχων σας, όπως τους αποκαλείτε, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισε ο Λ. Στολτίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ