Τετάρτη 3 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΤΤΙΚΗ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού

Κινητοποιήσεις σε Δυτική Αθήνα, Ανατολική Αττική και Πειραιά

Η πάλη ενάντια στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, η οποία περνάει σε νέα φάση με την επέκταση της χωματερής της Φυλής, ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής του λαού στις εργατογειτονιές του Πειραιά, αλλά και για να μη μετατραπεί σε αιολικό πάρκο το Πάνειο Ορος, βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης σωματείων και φορέων που συντονίζουν τη δράση τους μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 5 Ιούνη.

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής την Παρασκευή στις 7 μ.μ., στη συμβολή των λεωφόρων Φυλής και Θηβών. Σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Οχι άλλα εγκλήματα στην Αττική». Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσσα Μποφίλιου.

Μια σειρά σωματείων καλούν στην κινητοποίηση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές, ανάμεσά τους το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, που αναλύοντας τους λόγους που στηρίζει αυτόν τον αγώνα σημειώνει: «Αρκετοί μικροί ή μεγάλοι εργασιακοί χώροι του κλάδου μας βρίσκονται στην περιοχή, στις βιομηχανικές ζώνες και στα βιομηχανικά πάρκα της Δυτικής Αττικής. Εκατοντάδες από εμάς, τους εργάτες στους χώρους αυτούς, δουλεύουμε και ζούμε με τις οικογένειές μας και στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία των δήμων της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας της ζωής μας, να προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα δίπλα από το σκουπιδαριό. Βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες από τη δυσοσμία και τη βρωμιά των σκουπιδιών που ξεχειλίζουν από τους κάδους απορριμμάτων, έξω από τα σπίτια μας και τα σχολεία. Κάθε μέρα εμείς και οι οικογένειές μας βλέπουμε την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει η περιοχή λόγω της χωματερής. Ξέρουμε ότι όλοι οι ρύποι στην ευρύτερη περιοχή υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Υπάρχει επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος από τη χρήση δεκαετιών του ΧΥΤΑ.

Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου και η εργοδοσία δεν έχουν κέρδος να μας προστατέψουν, γι' αυτό παράλληλα με τα εργατικά "ατυχήματα" και τις εργασιακές ασθένειες έχουμε χωματερές δίπλα σε σπίτια και σε σχολεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε περιοχές φυσικού κάλλους, έχουμε καρκίνους και άλλες σοβαρές ασθένειες».

Στην Ανατολική Αττική

Κάλεσμα σε μαζικούς φορείς αλλά και κάθε κάτοικο της περιοχής της Ανατολικής Αττικής να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ενάντια στο άλλο έγκλημα που ετοιμάζεται στην περιοχή, τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο χώρο όπου έχει στηθεί ο νέος σκουπιδότοπος της Αττικής, ενώ θα προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία, με τα ραντεβού να έχουν οριστεί ως εξής:

-- Στη Νέα Μάκρη, στις 6 μ.μ., στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

-- Στο Μαραθώνα, στις 6.30 μ.μ., στην έξοδο προς Γραμματικό (στο «My Market»).

-- Στον Βαρνάβα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στον Περιφερειακό του Βαρνάβα.

Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι δίκαια αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή τους και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής, που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας, όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και σε "καζάνια του θανάτου", όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού!».

Ενάντια στις «αιολικές μπίζνες»

Την ίδια μέρα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής καλεί επίσης σε κινητοποίηση στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Καλυβίων, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, πάνω από το Λαγονήσι. Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., για την προετοιμασία της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο Καλυβίων. Αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο: «Μετά την "απαραίτητη προεργασία" των προηγούμενων χρόνων (βλέπε πυρκαγιές), ήρθε η ώρα να περάσουμε στο διά ταύτα, στο Πάνειο Ορος, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάτι που προωθείται συστηματικά από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με στόχο όχι φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την "απελευθέρωση", δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, ώστε να επενδύσουν σε αυτήν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Η κυβέρνηση δίνει "γην και ύδωρ" στους μονοπωλιακούς ομίλους και βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια το λαό». Και διεκδικεί: Να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Πάνειο Ορος. Φθηνό ρεύμα για το λαό, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος. Ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. «Παλεύουμε ενάντια στον νέο νόμο - έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει, για την αποτροπή νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην περιοχή μας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Τρεις κινητοποιήσεις ταυτόχρονα στον Πειραιά

Μέρα δράσης και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια θα είναι η Παρασκευή και στον Πειραιά, όπου σωματεία και φορείς οργανώνουν τρεις κινητοποιήσεις την ίδια ώρα (8 μ.μ.): Στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη).

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία, «στην περιοχή της Δραπετσώνας η λειτουργία των καζανιών της "Oil One" ρυπαίνει την περιοχή, με κινδύνους για την υγεία τη δική μας και των παιδιών. Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη της "Oil One", που τολμά να ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην περιοχή μας.

Στο Πέραμα λειτουργούν τα "καζάνια του θανάτου", με τις πυρκαγιές στην περιοχή να μην είναι σπάνια απειλή. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει σε χωματερή χώρο 10 στρεμμάτων στο παλιό νεκροταφείο του Περάματος, σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του δήμου, και μάλιστα πλάι σε σχολείο!

Ταυτόχρονα, σοβαρές επιπτώσεις επιφυλάσσει στους Πειραιώτες το έργο επέκτασης αποβάθρας για την κρουαζιέρα στην Πειραϊκή, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της ακτογραμμής, την καταστροφή του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου, την περιβαλλοντική υποβάθμιση στη θάλασσα του Σαρωνικού, την παρεμπόδιση της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα, αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά εξυπηρέτησής τους».

Κάλεσμα στήριξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων απευθύνει το σωματείο των λιμενεργατών, η ΕΝΕΔΕΠ, σημειώνοντας ότι η σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς συμπληρώνεται από την περιβαλλοντοκτόνα δράση του κεφαλαίου στην περιοχή του Πειραιά. Αναδεικνύει ότι αυτή η σκληρή πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» του κεφαλαίου, που περιλαμβάνουν τα έργα της ανάπλασης στο λιμάνι του Πειραιά, «πάνε χέρι χέρι με την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με αξιοποίηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, με μειωμένα δικαιώματα στους εργάτες». H ΕΝΕΔΕΠ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στον Πειραιά καλεί την Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στου Κράκαρη, σε συγκέντρωση - συζήτηση - ενημέρωση για τις εξελίξεις και προγραμματισμό των επόμενων αγωνιστικών δράσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ