Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πετά χιλιάδες πρόσφυγες στο δρόμο

Να φύγουν σταδιακά - χωρίς να ξεκαθαρίζεται τι θα απογίνουν - κλήθηκαν, την Παρασκευή, οι 11.237 πρόσφυγες από τα διαμερίσματα του προγράμματος «Eστία», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia», όπως ενημέρωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ετσι, η κυβέρνηση προχωρά τη μεθόδευση να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες άνθρωποι. Θυμίζουμε ότι η «έξωση» περιλαμβάνει 300 πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, πάνω από 2.000 από άλλες δομές, περίπου 600 από ξενοδοχεία και 7.500 από τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», αλλά και από άλλα προγράμματα. Με δεδομένο ότι προβλέπεται να διακοπεί η χρηματική βοήθεια, αλλά και ότι δεν εφαρμόζονται προγράμματα προετοιμασίας για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, για κοινωνική ένταξη και για εγγραφή στα προγράμματα Πρόνοιας, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.

Πρακτικά, χιλιάδες άνθρωποι θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα στέγασης καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο. Οικογένειες με παιδιά θα βρεθούν εκτός δομών, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας τους, ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού και, υποτίθεται, παραμένουν και τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής. Ακόμα, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξής τους στην εργασία, στέγασης, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης. Ουσιαστικά, η παροχή του ασύλου από ευχή έγινε κυριολεκτικά κατάρα γι' αυτούς τους ανθρώπους.

Ερωτήματα υπάρχουν για το εάν στα κυβερνητικά σχέδια είναι να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αστυνομικές επιχειρήσεις σε δομές και διαμερίσματα, για να εκδιώξουν τους πρόσφυγες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι ότι η «αποχώρηση» των προσφύγων κάθε μήνα θα δημιουργήσει κενές θέσεις φιλοξενίας τις οποίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους δίνεται εναλλακτική λύση για τη στέγασή τους.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συγκάλεσε σύσκεψη, κατά την οποία «συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής». Ειδικότερα, ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έκανε παρέμβαση πριν από λίγες μέρες με την οποία ζητά: Κανένας πρόσφυγας, που έχει πάρει άσυλο, να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα. Αμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ