Τρίτη 19 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

Τη διακοπή του ρεύματος σε συνολικά 1 εκατομμύριο νοικοκυριά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, κάνοντας σαφές και έτσι ότι η «ενεργειακή ανεξαρτησία» που η Τουρκία επιδιώκει δεν αφορά την υπεράσπιση λαϊκών αναγκών, αλλά ξένα σε αυτές συμφέροντα.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ο Ντονμέζ τόνισε ότι οι διακοπές έγιναν επειδή οι αντίστοιχοι καταναλωτές δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι πρόκειται για οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και, μάλιστα, οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα σε συνθήκες πανδημίας και ενώ πλησιάζει η θερινή περίοδος, με κύματα καύσωνα να εκδηλώνονται ήδη σε μια σειρά χώρες της περιοχής.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση Ερντογάν εξακολουθεί την κατά διαστήματα επιβολή μέτρων περιορισμού σε περιφέρειες της χώρας, αίροντάς τα μετά και προκαλώντας σειρά ερωτημάτων για τις σκοπιμότητες τέτοιων σχεδιασμών. Ετσι, το περασμένο Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή 4ήμερη καραντίνα για 15 επαρχίες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων αυτές της Κωνσταντινούπολης, Αγκυρας, Προύσσας, Σμύρνης, Καισάρειας, Ικονίου κ.τ.λ. Μάλιστα, μεταξύ άλλων προβλέπεται και το κλείσιμο λαϊκών αγορών, παντοπωλείων, μανάβικων κ.τ.λ. (για τις δύο από τις τέσσερις μέρες). Την ίδια στιγμή, ενώ από τη μία πλευρά η κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοια μέτρα - υποτίθεται - για την αποφυγή της διασποράς, τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν αντιμέτωπα με τραγικά αδιέξοδα και ελλείψεις. Ελλείψεις τις οποίες, εκτός από την πολιτική της εμπορευματοποίησης, δεν είναι περίεργο να συμπεράνει κανείς ότι επιτείνει και η λεγόμενη «διπλωματία της Covid-19» στην οποία η κυβέρνηση Ερντογάν καταφεύγει, εμφανιζόμενη να προσφέρει «απλόχερα» βοήθεια σε μάσκες, άλλα μέσα προστασίας κ.τ.λ. σε διάφορες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Ιταλία), προσδοκώντας διάφορα ανταλλάγματα στο πλαίσιο πολυεπίπεδων ανταγωνισμών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ