Επεκτείνεται μεγάλος σταθμός αποθήκευσης φυσικού αερίου στην κεντρική επαρχία Ακσαράι, σε κοινοπραξία με την κινεζική «Camc Engineering»
Η Τουρκία επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου της στην αποθήκευση και μεταφορά αερίου |
«Η Τουρκία διαθέτει πολλές εναλλακτικές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ, στα εγκαίνια της δεύτερης φάσης επέκτασης του σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στη λίμνη Τουζ της περιοχής Ακσαράι, στα κεντρικά της χώρας, τονίζοντας ότι η Αγκυρα απαντά αποφασιστικά στα σχέδια αποκλεισμού της από διάφορες συνεργασίες στην περιοχή και προσθέτοντας ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή και μεταφορά αερίου, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο Τούρκος υπουργός περιέγραψε την επέκταση του συγκεκριμένου σταθμού ως τη μεγαλύτερη επένδυση σε σταθμό αποθήκευσης που αυτή την περίοδο προχωρά παγκοσμίως και δήλωσε ότι «όταν ολοκληρωθεί, η ικανότητα αποθήκευσής του θα φτάσει τα 5,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (φυσικού αερίου), καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου στο είδος του (σ.σ. αξιοποιεί τη δημιουργία τεχνητών δομών άλατος)».
Εκτιμάται ότι όταν τελειώσει το συγκεκριμένο έργο θα προμηθεύει το εθνικό δίκτυο αερίου της χώρας, καθημερινά, με 80 εκατομμύρια κ.μ. φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να τελειώσει το 2023. Σήμερα, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην Ακσαράι μπορούν να αποθηκεύσουν συνολικά 680 εκατ. κ.μ. φυσ. αερίου.
Εκτός από την επένδυση στην Ακσαράι, αντίστοιχα προχωρά μεγάλη επένδυση και για την επέκταση εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην περιοχή Κουζέι στον Μαρμαρά (κοντά στην έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα). Ακόμα, σημαντική θεωρείται και επένδυση στον κόλπο Ξηρού (στην Ανατολική Θράκη, μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια ανατολικά της Αλεξανδρούπολης).
Ο Ντονμέζ χαρακτήρισε τις μεγάλες επενδύσεις που ιεραρχεί η Τουρκία στην Ενέργεια ως «τον υπαρξιακό αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε όσους δεν νιώθουν άνετα με την ίδια της την ύπαρξη» και υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν θα οπισθοχωρήσουμε από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο στου οποίου την ορθότητα πιστεύουμε».
Αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μήνυμά του για τα εγκαίνια, ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία θα είναι πάντοτε η πιο ισχυρή και έμπιστη συνεταίρος της περιοχής για την υλοποίηση των διεθνών ενεργειακών σχεδίων όχι μονάχα με τη γεωπολιτική της θέση, αλλά ταυτόχρονα με τη γνώση, την πείρα, την πολιτική σταθερότητα και την ισχυρή οικονομία της».
Η επένδυση στην Ακσαράι αφορά σύμπραξη της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας «Botas» και της κινεζικής «Camc Engineering», ενώ συμμετέχει και η μικρότερη τουρκική εταιρεία «IC Ictas». Αλλωστε, το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του για ενίσχυση της συνεργασίας του και με την Αγκυρα, στο πλαίσιο των «Δρόμων του Μεταξιού» που προωθεί, για να πρωταγωνιστήσει στη σύνδεση Ανατολής και Δύσης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος ξανά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, είπε ότι αυτό δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών που συμβάλλουν ουσιαστικά στο ΝΑΤΟ. Ετσι (σ. σ. το ζήτημα ότι η Τουρκία έχει προβλήματα με το ΝΑΤΟ) δεν τέθηκε στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα αυτό αφορά μάλλον τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».