Συνεχίζουν τον αγώνα για ουσιαστική προστασία από τις συνέπειες των μέτρων για τον κορονοϊό
Αυτό σημειώνουν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Πανελλήνιο Σωματείο Τραγουδιστών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, τα σωματεία συνθετών και στιχουργών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ και καλούν σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων των ΔΣ στο υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ.
Η κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:
«Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε!
Και δεν υποχωρούμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή για την ίδια μας τη ζωή, για την ίδια μας την τέχνη.
Ηδη, η κίνηση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού είναι μια κίνηση που προκλήθηκε από τον δικό μας αγώνα, από τη δική μας πίεση, από το δικό μας δίκιο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ταξιθετών του Μεγάρου Μουσικής, που μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, πέτυχαν την ένταξή τους στα μέτρα.
Για μια ακόμα φορά, όμως, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, αφού μιλούν για 50 ένσημα το διάστημα 1/6/2019 - 1/3/2020, αλλά μας εμπαίζουν μιλώντας για ανασφάλιστη εργασία, για εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων, λες και δεν διατήρησαν, λες και δεν συνέβαλαν και οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση.
Η κυβέρνηση με έναν καλά μελετημένο και επιστημονικά επεξεργασμένο τρόπο εξασφάλισε ότι ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα συνάδελφοι, θα μπορέσουν να πάρουν το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ. Τέλος, ΔΕΝ ανακοίνωσε κανένα μέτρο στήριξης προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.
Επιπλέον, η εξαγγελία της κοινωνικής εργασίας είναι κάτι που μας προβληματίζει σοβαρά. Κάνουν λόγο για 13 εκατ. τα οποία θα μοιραστούν σε 10.000 εργαζόμενους απ' όλους τους κλάδους. Στόχο έχουν να φαγωθούμε μεταξύ μας για το ποιος κλάδος και ποιος εργαζόμενος από τον κάθε κλάδο θα λάβει τα ψίχουλα που μας πετούν απ' το τραπέζι. Οπως επίσης προβληματισμό μας δημιουργεί και η δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών, κάτι το οποίο επιθυμούν καιρό και αποφασίζουν να προχωρήσουν τώρα για να λειτουργεί σαν εργαλείο που θα κόβει όσους περισσεύουν».