Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το πρώτο ισχυρό διαδικτυακό τουρνουά

Την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε το τουρνουά Magnus Carlsen Invitational, μετά από πρωτοβουλία του παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν να προσκαλέσει 7 κορυφαίους GM για το ισχυρότερο επαγγελματικό τουρνουά σκακιού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέσω διαδικτύου. Το συγκεκριμένο τουρνουά γίνεται σε μια περίοδο που όλες οι σκακιστικές ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί. Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα βασίστηκε η ιδέα για το τουρνουά αυτό, καθώς και στο γεγονός πως «το σκάκι είναι μοναδικό στον αθλητικό κόσμο, καθώς οι κινήσεις είναι ίδιες, είτε παίζονται σε ξύλινη σκακιέρα είτε σε οθόνη υπολογιστή», όπως σχολίασε ο Κάρλσεν σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν υψηλού επιπέδου διαδικτυακά τουρνουά.

Βεβαίως, υπάρχουν πλευρές που ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο τουρνουά από τα αντίστοιχα μεγάλα τουρνουά που διεξάγονταν μέχρι σήμερα, με τη φυσική παρουσία των παικτών. Πρώτα, οι παίκτες βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, ακόμα και σε διαφορετικές ηπείρους, με αποτέλεσμα όταν ο ένας σκακιστής βρίσκεται στην Αμερική και παίζει τον αγώνα του νωρίς το πρωί, για τον αντίπαλό του στην Κίνα να είναι αργά το βράδυ. Επειτα, το γεγονός πως οι σκακιστές παίζουν σε υπολογιστή, το κατεξοχήν εργαλείο για να πάρουν βοήθεια. Ειδικά σήμερα, που η εξέλιξη των σκακιστικών μηχανών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον άνθρωπο και οι σκακιστές βασίζονται πλέον (σχεδόν) εξολοκλήρου στην ανάλυση που έχει κάνει η μηχανή, με επακόλουθο οι κινήσεις τους πολλές φορές να είναι οι «πρώτες επιλογές» μιας μηχανής. Τέλος, δεν υπάρχει φυσική παρουσία του διαιτητή στο χώρο που διεξάγονται οι αγώνες. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε πως έχουν παρθεί κάποια μέτρα αντί-cheating (αντι-εξαπάτησης), όπως να υπάρχουν κάμερες που καλύπτουν την περιοχή όπου βρίσκεται ο σκακιστής, καθώς και παρατήρηση του υπολογιστή του κατά τη διάρκεια της παρτίδας, μαζί με τα μέτρα ασφαλείας που λειτουργούν σε κάθε σκακιστική πλατφόρμα (αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης εξαπάτησης) καθώς και τον περιορισμένο χρόνο (15' λεπτά) που διαθέτουν οι σκακιστές, να καθιστούν μάλλον απαγορευτική οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Επίσης, να επισημάνουμε πως για σκακιστές τέτοιου επιπέδου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η ζημιά για τους ίδιους, αν κατέφευγαν σε κάποιου είδους βοήθεια.


Αυτές οι πλευρές γεννούν σκέψεις αν τέτοια τουρνουά θα είναι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ή αν τελικά θα καταφέρουν να πάρουν μια θέση δίπλα στα αντίστοιχα «κλασικά».

Το τουρνουά διεξάγεται μέσω διαδικτύου από τη σκακιστική πλατφόρμα του www.chess24.com από τις 18 Απρίλη έως τις 3 Μάη. Δεν μπορεί να προφέρει κάποιος παίκτης ισοπαλία πριν από τη συμπλήρωση 40 κινήσεων. Κάθε μέρα παίζονται 2 αγώνες ταυτόχρονα, με κάθε αγώνα να αποτελείται από τουλάχιστον 4 παιχνίδια γρήγορου σκακιού (ράπιντ) με χρόνο σκέψης 15 λεπτά για κάθε παίκτη συν 10 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση. Σε περίπτωση που κάποια συνάντηση λήξει ισόπαλη 2-2, ακολουθεί μπαράζ με το σύστημα Αρμαγεδδών (τα λευκά έχουν ένα λεπτό περισσότερο στο χρονόμετρο, αν όμως η παρτίδα λήξει ισόπαλη, τα μαύρα νικούν).

Το τουρνουά χωρίζεται σε δύο φάσεις, η πρώτη (18-30 Απρίλη) περιλαμβάνει 7 γύρους, με σύστημα πουλ τετραπλών συναντήσεων, ο νικητής της συνάντησης παίρνει 3 βαθμούς, ενώ στην ισοπαλία μοιράζονται από 1 βαθμό. Εδώ καθορίζεται ποιοι θα είναι οι 4 σκακιστές που προκρίνονται στην επόμενη. Στη δεύτερη φάση (1-3 Μάη) διεξάγονται οι ημιτελικοί και ο τελικός, σε ματς με σύστημα νοκ άουτ ανάμεσα στους 4 πρώτους.

Τα χρηματικά έπαθλα είναι 250.000 δολάρια (τα υψηλότερα σε διαδικτυακούς αγώνες), με τον νικητή να παίρνει 70.000 δολάρια.


Οι παίκτες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Κάρλσεν (Νορβηγία, 2863), Καρουάνα (ΗΠΑ, 2835), Ντινγκ Λίρεν (Κίνα, 2791), Νεπομνιάτσι (Ρωσία, 2784), Βασιέ-Λαγκράβ (Γαλλία, 2778), Γκίρι (Ολλανδία, 2764), Νακαμούρα (ΗΠΑ, 2736), Φιρούζια (Ιράν, 16, 2728). Τους 5 παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογία ΕΛΟ στον κόσμο πλαισιώνουν ο Νακαμούρα (πρώτος στο μπλιτς με 2900 ΕΛΟ!), ο Γκίρι 10ος στην παγκόσμια κατάταξη και ο νεότερος της παρέας, ο 16χρονος Φιρούζια, το ανερχόμενο αστέρι αυτήν τη στιγμή, που νίκησε πρόσφατα τον Κάρλσεν σε ματς, στον τελικό του Banter Blitz Cup με 8,5 - 7,5. Αυτοί είναι οι σκακιστές που ολοκληρώνουν την οκτάδα των συμμετεχόντων.

Στο αγωνιστικό μέρος τώρα, η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με τους Κάρλσεν, Καρουάνα, Νακαμούρα και Ντινγκ Λίρεν να παίρνουν την πρόκριση για την επόμενη φάση. Η μεγάλη βαθμολογική διαφορά των 4 πρώτων από τους υπόλοιπους δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των αγώνων. Σχεδόν όλες οι αναμετρήσεις ήταν πολύ δυνατές και κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, με αρκετά από τα ματς να οδηγούνται στην ισοπαλία και στον Αρμαγεδδώνα για να καθοριστεί ο νικητής. Το επίπεδο του παιχνιδιού ήταν καλό, παρά τα λάθη και τα «στησίματα» που υπήρξαν από όλους τους παίκτες, κάτι που είναι φυσικό επακόλουθο του γρήγορου σκακιού ακόμα και για τους κορυφαίους GM.

Ανάμεσα σ' αυτά που ξεχώρισαν στο τουρνουά ήταν η μη πρόκριση των Νεπομνιάτσι και Βασιέ-Λαγκράβ, των δύο πρώτων του πρόσφατου τουρνουά των Διεκδικητών, οι οποίοι κατέλαβαν την 5η και 8η θέση αντίστοιχα, καθώς και το γεγονός ότι οι δύο μοναδικές νίκες που έκανε ο Γκίρι ήταν επί του 1ου (Κάρλσεν) και του 2ου (Καρουάνα). Στο ματς του Φιρούζια με τον Νακαμούρα ο πρώτος δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη στον πρώτο αγώνα και ενώ είχε κερδισμένη θέση, μετά από διακοπή λόγω προβλημάτων στη σύνδεση με το ίντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ