Copyright 2020 The Associated |
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης σε νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο προστέθηκε στο υπάρχον πρόγραμμα, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι μισές εταιρείες στη Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση της κυβέρνησης για να προτείνουν στους υπαλλήλους τους μείωση των ωρών εργασίας, επειδή έχουν μειωθεί τα κέρδη τους, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Βάσει της ρύθμισης οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να μειώσουν το εργασιακό «κόστος». Οπως αναφέρεται στην έρευνα, τη ρύθμιση εφάρμοσαν ευρέως οι βιομηχανίες στη Γερμανία, περιλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Πάντως πάνω στο ζήτημα της «επανεκκίνησης της οικονομίας», με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, υπάρχει διχογνωμία. «Δεν ζούμε στην τελική φάση της πανδημίας, αλλά ακόμα στην αρχή. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη χτεσινή της ομιλία στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας πως «κινούμαστε στον πιο λεπτό πάγο» ως προς τα σταδιακά μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας.
Η Μέρκελ επέκρινε τη βιασύνη ορισμένων ομοσπονδιακών κρατιδίων για άνοιγμα της οικονομίας, λέγοντας πως ανησυχεί για την εφαρμογή τους, καθώς η διαδικασία χαλάρωσης μερικές φορές φαίνεται «πολύ γρήγορη», και υπογράμμισε το ρίσκο «να διακινδυνεύσουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει».
Με φόντο την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Μέρκελ διαβεβαίωσε για πλήρη στήριξη της Γερμανίας στον ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντάς τον «απαραίτητο εταίρο».
Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος αντιτάχθηκε και πάλι στο κοινοτικό χρέος με κοινή ευθύνη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από την πανδημία, επιχειρηματολογώντας με το ζήτημα του «χρόνου». Για ένα τέτοιο βήμα, είπε, όλα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών θα πρέπει να αποφασίσουν ότι μέρος της δημοσιονομικής κυριαρχίας θα μεταφερθεί στην ΕΕ, κάτι που «θα ήταν μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και δεν θα βοηθούσε άμεσα στην τρέχουσα κατάσταση». «Το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει βοήθεια γρήγορα και με τα εργαλεία στο χέρι που μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης», ισχυρίστηκε η Μέρκελ.
Αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης της ΕΕ, τόνισε ότι τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να είναι διαθέσιμα έως την 1η Ιούνη και ότι θα πρέπει να εξεταστεί ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης τα επόμενα χρόνια. «Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε και αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ προκειμένου κάποιες διαδικασίες αποφάσεων να μπορούν να γίνονται σε επίπεδο Ενωσης. «Δεν πρόκειται για εύκολη, αλλά για απαραίτητη απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.