Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Αλληλεγγύη από σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους

Σε Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα καλεί σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Από την επίσκεψη αλληλεγγύης που οργάνωσαν συνδικάτα της Αττικής
Από την επίσκεψη αλληλεγγύης που οργάνωσαν συνδικάτα της Αττικής
Με εκβιαστικά διλήμματα και προσπάθεια διάσπασης όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ, επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την επιχείρηση, συσκοτίζοντας παράλληλα τις ευθύνες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., σε Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

«Προειδοποιήσεις» για απεργοσπαστικό μηχανισμό

Μπροστά στο αδιέξοδο, που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε με τη διαλυτική τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία εκτός των άλλων αφήνει απλήρωτους τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και χειριστές μηχανημάτων για δεδουλευμένα πέντε και παραπάνω μηνών, ο ειδικός εκκαθαριστής, με νέα επιστολή του, απειλεί με δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, προκειμένου να «σπάσει» η απεργιακή κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων και μικροεργολάβων. Τους καλεί να αποδεχτούν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και να συνεχίσουν να δουλεύουν με μειωμένες αποδοχές.

Οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές και χειριστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε απόγνωση και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Απλήρωτοι οι εργολαβικοί

Η ίδια εκβιαστική τακτική ακολουθείται και σε βάρος των εργολαβικών της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, οι οποίοι ακόμη δεν έλαβαν το υπόλοιπο της προκαταβολής για τον Φλεβάρη, όπως διεκδικούν με την απεργία που ξεκίνησαν το τέλος της προηγούμενης βδομάδας. Μάλιστα, χτες, Δευτέρα 16 Μάρτη, θα έπρεπε να λάβουν την εξόφληση της μισθοδοσίας τους για τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δεν έγινε, καθώς χρήματα πιστώθηκαν μόνο στους λογαριασμούς του μόνιμου προσωπικού.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και οι εργαζόμενοι με εργολαβικό καθεστώς στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι αμείβονται με 600 και 700 ευρώ το μήνα, να κληθούν να «χαρίσουν» τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, καθώς αυτά αφορούν οφειλές για μισθοδοσία του Φλεβάρη, πριν τεθεί η ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα να μην «νομιμοποιείται» ο ειδικός εκκαθαριστής να προχωρήσει στην πληρωμή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε βάρος των εργολαβικών ασκούνται πιέσεις να «σπάσουν» την απεργία τους, μέσω «προειδοποιήσεων» για αντικατάστασή τους από άλλους εργαζόμενους με εργολαβία.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί τα μέλη του στη σημερινή Γενική Συνέλευση, όπου εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να τεθούν και ζητήματα με την προστασία των εργαζομένων από την επιδημία του κορονοϊού, καθώς η εταιρεία έχει αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, χωρίς να τους χορηγεί τα απαραίτητα αντισηπτικά και χωρίς πρόσθετα μέτρα υγιεινής.

Συνέχεια στην αλληλεγγύη από συνδικάτα της Αττικής

Να διαφυλάξουν την ενότητά τους, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να διαμορφώσει συνθήκες διάσπασης και να μεταφέρει σε αυτούς τις ευθύνες για το κλείσιμο της εταιρείας, κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της ΛΑΡΚΟ εκπρόσωποι συνδικάτων της Αττικής, που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν για μια ακόμη φορά στην πύλη του εργοστασίου, με τους εργαζόμενους της εταιρείας, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συναδέλφους τους από την Αττική να ενώνουν τις φωνές τους και να στέλνουν μήνυμα ενότητας και αγώνα.

«Εμείς, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας, που είναι δίκαιος και παράδειγμα για την εργατική τάξη της χώρας μας συνολικά», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λάμπρος Χατζάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το σύνολο της περιοχής που ζει από τη ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μια τόσο μεγάλη μονάδα, που έχει εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό, πρόοδο στην τεχνική και επιστημονική οργάνωση της παραγωγής, καταλήγει σήμερα να απαξιώνεται συνειδητά, όταν δεν συναντά τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

«Οι αγώνες της ΛΑΡΚΟ έχουν βαθιά ιστορία και αποτελούν παράδειγμα για την εργατική τάξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, καλώντας τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητά τους.

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους ΟΤΑ εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωνσταντάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο σχεδιασμός τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να πετσοκόψουν τη ΛΑΡΚΟ, να τη διαλύσουν και να τη χαρίσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Η ενότητα των εργαζομένων θα βάλει το τείχος που χρειάζεται στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της», σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, Χριστίνα Καραμαλίκη, καλώντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να κρατήσουν «ψηλά το κεφάλι».

Στην αντιπροσωπεία των Συνδικάτων της Αττικής που βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τα Σωματεία Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Φαρμάκου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Οικοδόμων και σύλλογοι Εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ