Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενα εργατικό «ατύχημα» κάθε 5,5 μέρες!

Διακόσια ένα εργατικά «ατυχήματα» σε τρία χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή ένα κάθε 5,5 μέρες, είναι ο δραματικός απολογισμός που αποκαλύφθηκε μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν από τη διοίκηση του δήμου σε απάντηση σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα 201 καταγεγραμμένα «ατυχήματα» έγιναν την περίοδο 1/1/2017 έως 31/1/2020. Το διάστημα από 1/9/2019 έως 31/1/2020, δηλαδή με τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει 27.

Στη Διεύθυνση Καθαριότητας έχουν καταγραφεί 149 «ατυχήματα», στις τεχνικές υπηρεσίες και σε εργαζόμενους που κάνουν εξωτερικές εργασίες 34, με τα περισσότερα στη Διεύθυνση Πρασίνου, και σε εργαζόμενους σε διοικητικές υπηρεσίες και εργασίες 18.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» τον Ιούλη του 2017, με εργαζόμενο οδηγό στην καθαριότητα. Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2014, στο μηχανουργείο του δήμου.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης απαιτεί τώρα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, για να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί και σακατεμένοι εργαζόμενοι.

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, παλεύοντας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασία της υγείας και της ζωής τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αποδεικνύεται ότι οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι "υπερβολές κάποιων", ούτε "παραμύθια της ΔΑΣ", όπως υποστήριζαν και υποστηρίζουν οι διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους».

Επιπλέον απαντά στην επιχειρηματολογία που προσπαθεί να μειώσει τη σημασία των αριθμών και να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους που σακατεύονται.

Οπως επισημαίνει, μάλιστα, «έχουν συμβεί αρκετά εργατικά "ατυχήματα" που δεν έχουν καταγραφεί, με τη συναίνεση των εργαζομένων που υποκύπτουν είτε σε έμμεσες απειλές, όπως π.χ. "μπορεί να μπλέξεις αν δηλωθεί", είτε σε παραινέσεις του τύπου "πού να τρέχεις σε Επιθεώρηση Εργασίας και αστυνομία, θα σε καλύψουμε εμείς με άγραφη άδεια".

Διοικήσεις του δήμου και τα τσιράκια τους κάνουν λόγο για "ατυχήματα που δεν είναι σοβαρά", και που "οφείλονται συνήθως σε απροσεξία των εργαζομένων" και σε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τα μέτρα ασφαλείας.

Κουβέντα δεν θα πουν όλοι αυτοί για την κατάσταση των οχημάτων, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν δίνονται, για την εκπαίδευση των εργαζομένων που δεν γίνεται, για τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, για τα εργαλεία και ανταλλακτικά που λείπουν κ.ά.».

«Στις διοικητικές υπηρεσίες», προσθέτει, «ειδικά σε αυτές που εξυπηρετούν κοινό, τα στοιχεία δείχνουν την πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Εχουν καταγραφεί καρδιαγγειακά επεισόδια και λιποθυμίες κατά την ώρα εργασίας, και τραυματισμοί μετά από επιθέσεις δημοτών».

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «η διοίκηση Ζέρβα, παρά τη μαγική εικόνα που παρουσιάζει και για αυτό το θέμα, καμιά πρόθεση δεν έχει δείξει για να βελτιωθεί η κατάσταση στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι λένε ψέματα ότι έχουν δώσει όλα τα ΜΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους (...) Η κατάσταση που επικρατεί στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας φαίνεται και αυτή την περίοδο, με την επιδημία του νέου κορονοϊού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ