Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια

Οι αγρότες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Δράμα, Γρεβενά, Εβρο έδωσαν και χτες το αγωνιστικό «παρών»

Μαζικά και μαχητικά αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χτες στα Γιαννιτσά, στη Δράμα και τα Γρεβενά, ενώ παράλληλα μεγάλα μπλόκα έστησαν αγρότες σε βασικούς κόμβους.

Στα Γιαννιτσά οι βαμβακοπαραγωγοί, ροδακινοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και άλλοι αγρότες της Πέλλας με τη δυναμική τους παρουσία έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα τους βρίσκει συνέχεια μπροστά της αν συνεχίσει να αδιαφορεί και να μη δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που τους απασχολούν.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι παραγωγοί μπήκαν με τα τρακτέρ τους στην πόλη και αφού διέσχισαν τον πεζόδρομο κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία. Την ίδια ώρα μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης έκλειναν τα καταστήματα σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν οι εκπρόσωποι των δύο Ομοσπονδιών του νομού και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Πέλλας και Κιλκίς Νίκος Χριστάκης. Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να δείξουν την απαξία στην οποία έχουν περιέλθει τα προϊόντα τους, οι αγρότες της Πέλλας έκαψαν στο κέντρο της πλατείας ποσότητες βαμβακιού και έχυσαν γάλα. Στο τέλος της συγκέντρωσης αποφάσισαν να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας και εκπρόσωποί τους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη στα Φάρσαλα.

Δυναμική ήταν και η κινητοποίηση των αγροτών του Νομού Δράμας που πραγματοποίησαν με τα τρακτέρ τους συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης έξω από τη Νομαρχία. Οι αγρότες παρέταξαν τα μηχανήματά τους στους κεντρικούς δρόμους παραμένοντας εκεί όλη τη νύχτα, ενώ σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο σε σύσκεψή τους να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών ο Γιάννης Στεφανίδης, τόνισε την ανάγκη ενότητας όλων των αγροτών αλλά και του συντονισμού του αγώνα τους. Αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενοποίησης των αγροτικών συλλόγων του νομού που θα έχει αποτέλεσμα την ύπαρξη μίας μόνο Ομοσπονδίας. Επίσης οι αγρότες της Δράμας αποφάσισαν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη στα Φάρσαλα.


Και οι αγρότες των Γρεβενών πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στη Νομαρχία αφού προηγούμενα παρέλασαν με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σε παράσταση που έκανε αντιπροσωπεία τους στη Νομαρχία, τονίστηκε ότι οι αγρότες του νομού που ασχολούνται με τα δημητριακά, τον καπνό, την ντομάτα, τα τεύτλα κλπ. βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι τιμές που παίρνουν για τα προϊόντα τους μειώνονται, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει και παράλληλα περικόπτονται οι επιδοτήσεις. Μετά τη συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, οι αγρότες κατευθύνθηκαν με τα τρακτέρ τους στην Εγνατία οδό, την οποία απέκλεισαν για μία ώρα.

Στο Νομό Σερρών δύο μεγάλα μπλόκα έστησαν οι αγρότες της περιοχής στο δρόμο Σερρών - Προμαχώνα και Σερρών - Σιδηροκάστρου προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Γύρω στο μεσημέρι οι βαμβακοπαραγωγοί που συμμετείχαν στο δεύτερο μπλόκο μετέβησαν με τα αυτοκίνητά τους στο τελωνείο Προμαχώνα, το οποίο και απέκλεισαν για μια ώρα, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές για το βαμβάκι. Επίσης κατά διαστήματα έκλειναν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Κερδυλίων στο δρόμο Καβάλας - Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες του Εβρου που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις Φέρρες, απέκλεισαν χτες το μεσημέρι προειδοποιητικά το δρόμο Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας, ενώ σήμερα άλλοι συνάδελφοί τους θα αποκλείσουν τον κόμβο Προβατώνα. Σύσκεψη πραγματοποιεί το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Εβρου και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Από το συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά
Από το συλλαλητήριο στα Γιαννιτσά
Με ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα των αγροτών του νομού, όπως εκφράζεται από την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και δεσμεύεται να πάρει πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο για την προώθηση επίλυσης των αιτημάτων.

«Για άλλη μια φορά οι αγρότες της χώρας και του Νομού, αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους, για να αντισταθούν στην παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, να διεκδικήσουν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου διαπιστώνει ότι τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και κατά συνέπεια των αγροτών, οξύνονται χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας των επιλογών των Βρυξελλών», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης παρέμειναν και χτες στον κόμβο της Ν. Χαλκηδόνας, ενώ το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων καλώντας τους αγρότες σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Επίσης οι αγρότες του Νομού Κιλκίς μετά από πολυήμερο αγώνα ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους αφού προηγούμενα εξέλεξαν 11μελή επιτροπή αγώνα της περιοχής Παιονίας - Πολυκάστρου, ενώ επικεφαλής της τριμελούς προεδρίας ορίστηκε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γ. Φρονιμόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ