Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροπρονόμια για μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Νέα προκλητικά φορολογικά κίνητρα παραχωρούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες και εφοπλιστές με το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Φορολογικά κίνητρα που ευνοούν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου (εξαγορές - συγχωνεύσεις) δίνονται με το Σχέδιο Νόμου με τον τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με το ίδιο Σχέδιο Νόμου παραχωρούνται νέα προκλητικά φορολογικά προνόμια στο τραπεζικό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο καθώς: εξαιρούνται από κάθε φορολογία οι εταιρίες και τα Αμοιβαία Κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων, καθώς και οι Εταιρίες και τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Πρόκειται για δύο τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται πρωτίστως το τραπεζικό κεφάλαιο. Προτείνεται επίσης η επαναφορά της συμβολικής φορολογίας του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου (ποντοπόρος ναυτιλία) στα απόλυτα επίπεδα του 1975 (!) και η διατήρηση του καθεστώτος αυτού μέχρι το 2005. Με στόχο, τέλος, την εισαγωγή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθορίζεται το πλαίσιο δημιουργίας των Εταιριών Επενδύσεων Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΕΕΠΝ). Δικαίωμα δημιουργίας τέτοιων εταιριών έχουν οι ιδιοκτήτες ποντοπόρων πλοίων (εφοπλιστές), οι οποίες επίσης απαλλάσσονται από κάθε φορολογική επιβάρυνση.

Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων

Στο άρθρο 1 για τις περιπτώσεις συγχώνευσης - απορρόφησης Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, για την περίοδο 2002 - 2004, χορηγούνται φορολογικά κίνητρα όπως: η μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά 10 μονάδες τον πρώτο χρόνο μετά τη δημιουργία της νέας εταιρίας και κατά 5 μονάδες το δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να σχηματίσουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων από τα αδιανέμητα κέρδη των χρήσεων 2002 - 2005. Τα ίδια φορολογικά κίνητρα χορηγούνται και στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) που συγχωνεύονται ή απορροφούν άλλες ΑΣΟ, ενώ δεν ισχύει για συγχωνεύσεις - εξαγορές συνδεδεμένων μεταξύ τους εταιριών, δηλαδή μεταξύ μητρικής και θυγατρικής εταιρίας.

Στο άρθρο 2 παρατίθεται η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2002 με την οποία:

  • Καθιερώνεται νέο αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους στα 2.870.000 δραχμές
  • Μειώνεται ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων στο 40% από 42,5% το 2001.
  • Μειώνεται μέχρι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 35% στο 32,5%) ο συντελεστής φορολογίας κερδών των ΑΕ, των ΕΠΕ και των υποκαταστημάτων ξένων εταιριών, οι οποίες μέσα στο 2002 θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Με το άρθρο 3 προτείνεται για το 2002 και μετά, τα εισοδήματα των αξιωματικών του εμπορικού Ναυτικού να φορολογούνται με συντελεστή 6% και για το κατώτερο πλήρωμα με 3%. Το σκανδαλώδες όμως στο άρθρο αυτό είναι ότι προτείνεται η επαναφορά της φορολογίας των πλοίων - ποντοπόρος ναυτιλία - στα επίπεδα του 1975, η οποία θα διατηρηθεί αμετάβλητη μέχρι το 2005!

Στο άρθρο 4 προτείνεται:

  • Να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, οι δωρεές που χορηγούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου ή και ιδιωτικού δικαίου στο όνομα ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας.
  • Οι επιχειρήσεις να εκπίπτουν ποσά που χορηγούνται υπό τύπο δωρεών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου καθώς και σε ναούς, πατριαρχεία κλπ.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκπίπτουν χωρίς δικαιολογητικά από 0,5% μέχρι και το 2% των ακαθάριστων δαπανών τους. Ο νομοθέτης με τη ρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει τις «μίζες» που χορηγούν οι επιχειρήσεις αυτές σε διάφορους... Γίνεται επίσης μια πρώτη προσπάθεια φορολογικής προσέγγισης των περιβόητων παράκτιων εταιριών (οff shore) που επενδύουν στα ακίνητα καθώς υποχρεώνει «τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο να υποβάλουν δήλωση εισοδήματος ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι εισόδημα από το ακίνητο».

Με το άρθρο 7 καταργείται σε δύο φάσεις ο αναγκαστικός νόμος 89/67 που αφορά την εγκατάσταση αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιριών στην Ελλάδα. Για μεν τις ξένες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν από 1/1/2002, η αναστολή ισχύει άμεσα, ενώ για τις ήδη εγκαταστημένες, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι 31/12/2005. Πρόκειται φυσικά για αναγκαστική και παράλληλα τυπική προσαρμογή καθώς από 1/1/2002 ισχύουν πλέον τα νέα πλαίσια της ευρωζώνης των 12.

Με το άρθρο 40 τέλος, προτείνεται να χορηγηθεί από 1/1/2002 ειδική μηνιαία αποζημίωση στο προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στη διεύθυνση ασφάλειας Ολυμπιακών αγώνων 2004. Στο ίδιο άρθρο προτείνεται επίσης το 10% των εσόδων των αθλητικών σωματίων που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα από τη μετάδοση αθλητικών αγώνων, να αποδίδεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τη μορφή αποζημίωσης στο προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, που ασχολείται με την τήρηση της τάξης στη διάρκεια αθλητικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ