Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Αντιμέτωποι με την κυβερνητική τρομοκρατία

Ο Ν. Σηφουνάκης υποδέχτηκε χτες τους διαδηλωτές αγρότες με αστυνομικές «ζώνες» μέσα και έξω από το υπουργείο Αιγαίου

Αποψη από τις αγροτικές συγκεντρώσεις των Μυτιληνιών τις προηγούμενες μέρες
Αποψη από τις αγροτικές συγκεντρώσεις των Μυτιληνιών τις προηγούμενες μέρες
Αντιμέτωποι με την απροκάλυπτη κυβερνητική τρομοκρατία και την αστυνομική αυθαιρεσία βρέθηκαν χτες χιλιάδες αγωνιζόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, καθώς και όσοι συμπαραστάθηκαν εμπράκτως στο δίκαιο αγώνα τους, μέσα και έξω από το υπουργείο Αιγαίου. Ετσι, μετά την κοροϊδία των αρμοδίων και την περιφρόνηση στα αιτήματά τους, οι κάτοικοι του νησιού γεύτηκαν χτες και τη βαρβαρότητα των κλομπ.

Χιλιάδες λαού συμμετείχαν χτες στο τρίτο κατά σειρά συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη. Η συγκέντρωση έγινε ξανά έξω από το κτίριο της νομαρχίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο υπουργείο Αιγαίου. Την ίδια ώρα κλειστοί ήταν όλοι οι δήμοι της Λέσβου, τα καταστήματα της Μυτιλήνης και πολλά σχολεία του νησιού. Φτάνοντας στο υπουργείο Αιγαίου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέσσερις σειρές από αστυνομικούς στην εξωτερική πόρτα, ενώ στον προθάλαμο του κτιρίου βρίσκονταν πολλές δεκάδες ανδρών της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Πολλοί αγρότες ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Αιγαίου, Ν. Σηφουνάκη, για να του πούνε τα προβλήματά τους από κοντά. Οι εντολές όμως που είχε η αστυνομία ήταν διαφορετικές. Η επιχείρηση παρεμπόδισης των αγροτών να δούνε τον υπουργό εξαγρίωσε πολλούς από αυτούς, που επιχείρησαν να ανέβουν στον δεύτερο όροφο του υπουργείου. Τότε άρχισαν να ανεβοκατεβαίνουν τα κλομπ και οι συγκεντρωμένοι εισέβαλαν μαζικά παραμερίζοντας αστυνομικούς και ΜΑΤατζήδες.

Μόνο μετά από αυτά έκανε την εμφάνισή του και ο υπουργός Αιγαίου, που μονίμως είναι απών από τα προβλήματα και τους αγώνες του λαού της Λέσβου. Είχε, μάλιστα, το θράσος να πει στους διαδηλωτές-καταληψίες πως... «αυτό το υπουργείο είναι του λαού»! Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει τα δυνατά γιουχαΐσματα του εξαγριωμένου πλήθους. Ο υπουργός Αιγαίου, μην έχοντας τίποτα επί της ουσίας να πει για τα προβλήματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών, το έριξε σε πολιτικάντικα λόγια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας.

Η κατάληψη του υπουργείου Αιγαίου από τους αγρότες διήρκεσε αρκετές ώρες. Στη συνέχεια συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, όπου συμφωνήθηκε να δοθεί συνέχεια στον δίκαιο αυτό αγώνα και η μορφή που θα πάρει στο εξής η πάλη να αποφασιστεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής καταγγέλλεται ως κύριος υπεύθυνος των επεισοδίων που έγιναν στην είσοδο του υπουργείου Αιγαίου ο Ν. Σηφουνάκης. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως σε όλα τα προηγούμενα συλλαλητήρια δεν έγινε το παραμικρό. Χτες όμως ο υπουργός Αιγαίου, «θέλοντας να κάνει επίδειξη της δύναμής του, παρέταξε πολλούς αστυνομικούς στην είσοδο με εντολή να μην επιτρέψουν στους αγρότες να εισέλθουν σ' αυτό».

Ο υπουργός Αιγαίου, πάντως, χωρίς ίχνος ντροπής για ό,τι με δική του ευθύνη συνέβη, έβγαλε στη συνέχεια μια υποκριτική ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα «θλιβερά επεισόδια», «προγραμματισμένα και υποκινούμενα», κι από κοντά εξέφρασε και τη λύπη του... Παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε ψευδώς ότι καμία επιτροπή δε ζήτησε να τον δει, ξεχνώντας προφανώς τις δεκάδες πλέον φορές που οι αγωνιζόμενοι αγρότες πήγαν στο υπουργείο Αιγαίου, αλλά αυτός απουσίαζε.

Εκτός αυτών, επιχειρήθηκε χτες να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών, με την αποσιώπηση του γεγονότος ότι τραυματίστηκαν και αγρότες και τη διόγκωση της εικόνας ότι τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Πάντως, όλοι οι τραυματισμοί χτες ήταν ευτυχώς ελαφρείς και από τους πέντε αστυνομικούς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο οι τρεις βγήκαν αμέσως, ενώ και για τους άλλους δύο, όπως δήλωσαν γιατροί στα τοπικά ΜΜΕ, δεν υπήρχε λόγος να μείνουν, αλλά αυτό έγινε κατόπιν δικής τους απαίτησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ