Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Προαναγγελία νέων περικοπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις γιατρών και υγειονομικών
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις γιατρών και υγειονομικών
Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας».

Με το νομοσχέδιο αυτό, παρά την άμεση και επιτακτική ανάγκη, όπως αυτή αναδεικνύεται και με την επιδημία του κορονοϊού, για την εδώ και τώρα γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πλήρη στελέχωση και κάλυψη των κενών σε όλες τις δομές Υγείας με μόνιμο προσωπικό, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, συνεχίζει τη σταδιακή «αποχώρηση» του κράτους από την Υγεία και στην προκειμένη περίπτωση από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίζει διαρκώς «ρευστότητα» για τα μονοπώλια, αλλά και χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρα δράση σε βάρος της υγείας του λαού, στο νομοσχέδιο προβλέπει τον καθορισμό νέου «5ετούς Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία», η ευθύνη του οποίου, όμως, αντί να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και το υπουργείο Υγείας, μεταφέρεται κυρίως σε ΜΚΟ, διάφορες «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες, στους ΟΤΑ κ.ο.κ.

Είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς αυτό η αναφορά του νομοσχεδίου ότι για την εφαρμογή του 5ετούς προγράμματος - το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει ένα απέραντο ευχολόγιο για πρόληψη από τον καρκίνο μέχρι τον αλκοολισμό - «δύναται να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις, προγραμματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας για αντικείμενα δημόσιας υγείας, με συναρμόδιους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ΟΤΑ, Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεως, ΑΕΙ και γενικότερα με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ερευνητικά κέντρα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με εθελοντικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικών φορέων».

«Στο νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του κράτους να ασκεί έναν περισσότερο "επιτελικό" ρόλο για τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα να ενισχύονται ο ιδιωτικός τομέας και η ατομική ευθύνη των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις διαχειριστικού τύπου, συμφωνώντας πλήρως στο διά ταύτα. Δηλαδή στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στη συνέχιση της υποχρηματοδότησης, στην κάλυψη κάποιων κενών με την πρόσληψη συμβασιούχων, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, κ.λπ.

Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», καθώς όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Ανδ. Ξανθός, «θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα συναίνεσης». ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση ψήφισαν υπέρ, «παρών» το ΜέΡΑ25.

Θέλουν να είναι η Υγεία ατομική ευθύνη

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους «τριγμούς» που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία είναι σε φάση επιβράδυνσης, καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αποκαλύφθηκε «πόσο γυμνό είναι» από ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και μέσα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.

Αιτία των παραπάνω είναι το καπιταλιστικό κέρδος, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και ανέδειξε ότι τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, που για να επενδυθούν θέλουν κέρδος, δημιουργούν συνθήκες επιβράδυνσης και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μιας νέας συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η εξασφάλιση ρευστότητας και κέρδους για το κεφάλαιο προϋποθέτει διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης και υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας.

«Η Υγεία», τόνισε, όπως αναδεικνύεται και στο νομοσχέδιο «έχει μετατραπεί σε ατομική ευθύνη αντί για συλλογική, δημόσια και δωρεάν. Δημιουργήσατε ένα δημόσιο σύστημα που είναι αδύναμο και πολύ πίσω από τις ανάγκες και δυνατότητες που παρέχουν η τεχνολογία και η επιστήμη. Αποτελεί το διαχρονικό αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων, μηδεμίας εξαιρουμένης, γιατί έχετε αποδεχτεί τις κατευθύνεις της ΕΕ ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα».

Εκανε καθαρό ότι οι οριζόντιες δαπάνες που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, με αντίστοιχες προτάσεις να καταθέτουν και τα άλλα αστικά κόμματα, αποτελούν «συγκαλυμμένη μορφή ενίσχυσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι των αναγκών του λαού».

«Για το ΚΚΕ υπάρχουν προτεραιότητες. Πρώτον, η θωράκιση της δημόσιας υγείας, και δεύτερον, η στήριξη της λαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε και κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, καλώντας σωματεία και φορείς να τις κάνουν αιτήματα διεκδίκησης και πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ