Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Προκλητικοί εκβιασμοί για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με την τακτική του «μαστιγίου» και του «καρότου» επιδιώκει η κυβέρνηση να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, θέτοντας από τη μία το εκβιαστικό δίλημμα «περικοπές ή άμεση πτώχευση» και απ' την άλλη επιχειρώντας να διασπάσει την ενότητα των εργατών, διαχωρίζοντάς τους σε παραγωγικούς - διοικητικούς, σε μόνιμους - εργολαβικούς και σε παλιούς - νέους.

Την τακτική αυτή φαίνεται ότι έχει αναλάβει επίσημα να εφαρμόσει ο ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος κάλεσε χτες το απόγευμα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι την επόμενη βδομάδα θα τους παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για την εφαρμογή της τροπολογίας και το πετσόκομμα των αποδοχών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και ότι όλοι μεσοσταθμικά θα χάσουν κάτι, αφήνοντας ωστόσο τεχνηέντως να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να «προστατέψει» τους εργαζόμενους στην παραγωγή, σε σχέση με τους εργαζόμενους στα γραφεία.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα όσα περιέγραφε χαρακτηριστικά το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, για τους «εντολοδόχους» της κυβέρνησης που επιχειρούν να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων, διαχωρίζοντάς τους σε παραγωγικούς και διοικητικούς, σε παλιούς και νέους, σε μόνιμους και εργολαβικούς και παράλληλα να διαμορφώσουν κλίμα εφησυχασμού, αναμονής και αυταπατών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους, προγραμματίζοντας αρχικά Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες μέρες προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινήσεις τους.

Σε στάση εργασίας οι εργολαβικοί για την απληρωσιά

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση με στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, από τις 12.00 έως τις 14.00, προχωρούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» στη ΛΑΡΚΟ, αν μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν τους καταβληθεί το υπόλοιπο της προκαταβολής για τη μισθοδοσία του Φλεβάρη.

Η απόφαση για κινητοποίηση λήφθηκε σε Γενική Συνέλευση, ενώ σε περίπτωση που δεν λάβουν τα χρήματά τους μέχρι σήμερα το απόγευμα, αύριο θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Σύμφωνα με επιστολή του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, στους εργαζόμενους της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» που εργάζονται με εργολαβία στη ΛΑΡΚΟ οφείλεται το 50% της προκαταβολής της μισθοδοσίας του Φλεβάρη, που θα έπρεπε να τους έχει καταβληθεί από τις 26 του προηγούμενου μήνα, ενώ τη Δευτέρα 16 Μάρτη θα πρέπει να λάβουν την εξόφληση για τον Φλεβάρη. Σημειώνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο εργοστάσιο, βιώνουν συστηματικά την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους και έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση.

Προσθέτει ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας στους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι αναντίστοιχη με το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες στο εργοστάσιο, στην κατεύθυνση ότι «όλοι όσοι έχουν εργολαβική σχέση με την εταιρεία ΛΑΡΚΟ, αλλά και το μόνιμο προσωπικό της, θα πληρώνονται κανονικά στην ώρα τους», καθώς και με τα δημοσιεύματα ότι «η ΛΑΡΚΟ ήδη χρηματοδοτήθηκε με 10 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, στην επιστολή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τονίζει ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες, στελέχη της ΛΑΡΚΟ τους πιέζουν εκβιαστικά ότι "αν δεν κάτσουν υπερωρία θα τιμωρηθούν με αργίες, μεταθέσεις, ακόμη και με απόλυση"». Σημειώνει επίσης ότι «η τακτική εκβιασμού είναι κατεύθυνση της κυβέρνησης», καλεί τον διαχειριστή και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας να μεριμνήσουν για την άμεση καταβολή του υπολοίπου της προκαταβολής, την εξόφληση της μισθοδοσίας του Φλεβάρη στη συμφωνημένη ημερομηνία, για το σταμάτημα των εκβιασμών καθώς και για την απορρόφηση των εργαζομένων στην εργολαβία της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ» στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας μάλιστα ότι «τεκμηριωμένα, για τη ΛΑΡΚΟ, το κόστος ανά εργαζόμενο θα είναι μικρότερο».

Επίσης, το Συνδικάτο απαιτεί να σταματήσει η τακτική του εκβιασμού και ζητά να οριστεί τριμερής συνάντηση μεταξύ ΛΑΡΚΟ, εργολάβου και συνδικάτου, προκειμένου να διευθετηθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις προετοιμάζουν τις επόμενες απεργίες(2020-05-06 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη από σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους(2020-03-17 00:00:00.0)
Σαρωτικές επιπτώσεις από τη διαδικασία της εκκαθάρισης(2020-03-13 00:00:00.0)
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις για ΣΣΕ και δεδουλευμένα(2019-07-03 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με νέα απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ(2019-05-18 00:00:00.0)
Διώχνουν 25 εργάτες(2008-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ