Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πλούσια δραστηριότητα στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ

Από την εκδήλωση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού για τους αστέρες νετρονίων
Από την εκδήλωση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού για τους αστέρες νετρονίων
Πλούσια δραστηριότητα αναπτύχθηκε στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», επιτροπών ετών και επιστημονικών ομάδων, γύρω από θέματα που απασχολούν τους φοιτητές.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η εκδήλωση της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού με τίτλο «Αστέρες Νετρονίων: Ο πιο συναρπαστικός συνδυασμός ύλης και Ενέργειας». Ο Γιάννης Μπάμπος, πρόεδρος του ΣΦ Φυσικού, σημείωσε ότι η δημιουργία της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου έδωσε χώρο στους φοιτητές που έχουν μεράκι με το επιστημονικό τους αντικείμενο, θέλουν να ασχοληθούν ευρύτερα με αυτό, αλλά ήταν και βήμα στη διαρκή προσπάθεια για το ζωντάνεμα και τη μαζικοποίηση του Συλλόγου.

Με αντίστοιχη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση για το «Brain Drain και την Ιατρική ειδικότητα στο Εξωτερικό» των Επιτροπών 4ου και 5ου έτους της Ιατρικής. Στην παρέμβασή του, ο Στέφανος Κότο, πρόεδρος του ΣΦ Ιατρικής, τόνισε ότι «δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση να δώσουμε απάντηση στο δίλημμα Ελλάδα ή εξωτερικό. Εξάλλου, πιστεύουμε ότι είναι ένα δίλημμα πλαστό όσο δεν συνδέεται με τη συζήτηση για τον διαρκή αγώνα που οφείλει να καταβάλει ένας γιατρός στο σήμερα, για σύγχρονα επαγγελματικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, για άσκηση της επιστήμης μας με γνώμονα τον άνθρωπο, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, σε οποιαδήποτε χώρα και αν βρίσκεται». Παράλληλα, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί αφορμή για τη γνωριμία ακόμα πιο πολλών με τις επιτροπές ετών και τον Σύλλογο Φοιτητών της Ιατρικής.

Από την επίσκεψη του Συλλόγου Φοιτητών Δημοσιογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας
Από την επίσκεψη του Συλλόγου Φοιτητών Δημοσιογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας
Επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φοιτητών Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Η Αννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Συλλόγου, στάθηκε στη σημασία που έχουν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες δράσης που σχετίζονται με το αντικείμενο σπουδών, για το ζωντάνεμα και την ενεργοποίηση του Συλλόγου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας με θέμα: «Ενδοοικογενειακή Βία: Αίτια έντασης του φαινομένου και ποια η διέξοδος», καθώς και των Επιτροπών Αγώνα Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων από κοινού με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής για την εργασιακή πείρα από τον κλάδο της Πληροφορικής και την εργασιακή προοπτική, με πλήθος ερωτήσεων και προβληματισμών γύρω από τα θέματα αυτά να απασχολούν τη συζήτηση.

Μαζική σύσκεψη με κοινό πλαίσιο δράσης

Στο μεταξύ, Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε συντονισμό της δράσης τους και κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι Φοιτητών Ψυχολογίας, Γεωλογίας, Κτηνιατρικής, ΜΜΕ, μαζί με εκλεγμένους σε ΔΣ του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ και άλλους φοιτητές, σε μαζική σύσκεψη που έκαναν αποφάσισαν να παλέψουν συλλογικά στη βάση του παρακάτω πλαισίου:


Ενάντια στην κατάργηση του ασύλου. Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Καμία διαγραφή φοιτητή που έχει ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών. Καμία σκέψη για «βάση του 10». Μόνιμο άνοιγμα της Ανω Λέσχης. Κανένα αντίτιμο για τη σίτιση. Εξω οι εργολαβίες. Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές. Πτυχίο χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Ενταγμένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια στον κορμό του πτυχίου. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δωρεάν περιοδική επιμόρφωση όλων των αποφοίτων για να συμβαδίζουν με την επιστημονική εξέλιξη. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Εμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά. Απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Αμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές. Εμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Από τη μαζική σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων
Από τη μαζική σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ