Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η ισχυροποίηση του Συλλόγου απάντηση στην κατάσταση που επικρατεί

Συνέντευξη με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εστιακών της Λάρισας
Από παλιότερες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εστιακών της Λάρισας
Πίσω από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης περί «επιστροφής στην κανονικότητα», χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα στο κομμάτι της στέγασης. Και στη Λάρισα, οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε φοιτητικές εστίες, αφού υπάρχουν μόλις 466 κλίνες για πάνω από 12.000 ενεργούς φοιτητές. Ταυτόχρονα, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές είναι πολλά. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για τις εκλογές του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, που θα γίνουν στις 18 Μάρτη. Πρόκειται για μια σημαντική μάχη που δίνουν οι δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», η οποία έχει και την πλειοψηφία στον Σύλλογο, στην προσπάθεια να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο Σύλλογος και να γίνει «όπλο» στα χέρια των φοιτητών για τις διεκδικήσεις τους.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Λαυρέντη Κουρελά, πρόεδρο του Συλλόγου, και την Ζωή Τσαβαλιά, μέλος του ΔΣ.

Εκρηκτική η κατάσταση στις εστίες

-- Με ποια προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές στην εστία;

Ζ. Τσ.: Καταρχάς, κάθε χρόνο κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 400 ευρώ για μονόκλινο και 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο. Σε αντίθετη περίπτωση, η διοίκηση του Ιδρύματος αρνείται να μας παραδώσει το κλειδί του δωματίου μας! Με αποτέλεσμα φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να αναγκάζονται να φεύγουν και από την πόλη.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική που ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να δίνει ψίχουλα για τη φοιτητική μέριμνα με αποτέλεσμα να έχουν υποβαθμιστεί κι άλλο οι συνθήκες ζωής μας. Για παράδειγμα υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης των εστιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώην ΤΕΙ Λάρισας, μέχρι τα Χριστούγεννα δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος στην τεχνική υπηρεσία του Ιδρύματος. Ακόμα, τα δωμάτιά μας μένουν πολλές φορές χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, η θέρμανση και το ζεστό νερό παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο χειμώνα.

Ταυτόχρονα η παράδοση δομών της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αποτελεί την αιτία για πολλά προβλήματα των εστιών. Ετσι, πέρυσι τέτοιο καιρό οι συμβάσεις των εργαζομένων που είχαν την ευθύνη για την καθαριότητα των εστιών είχαν λήξει και απολύθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, με κίνδυνο ακόμα και για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί όταν ο εργολάβος έχει την ευθύνη για την καθαριότητα σημαίνει ότι οι σχολές και οι εστίες μας θα είναι τόσο καθαρές όσο θα συμφέρει τα κέρδη του κάθε εργολάβου. Αντίστοιχα, πριν από δύο χρόνια τα πλυντήρια έκλεισαν και μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της λειτουργίας τους σε νέο εργολάβο, πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο. Βέβαια, όταν ολοκληρώθηκε, η τιμή των υπηρεσιών αυξήθηκε.

Πλούσια δράση από τον Σύλλογο

-- Ποια είναι η δράση του Συλλόγου για τη βελτίωση των συνθηκών για τους φοιτητές;

Λ. Κ.: Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα έγιναν το προηγούμενο διάστημα βήματα συλλογικής διεκδίκησης αλλά και συντονισμού, αφού συμμετέχουμε μαζί με άλλους 14 Συλλόγους στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων.

Από την αρχή της χρονιάς έγιναν συζητήσεις ώστε ο Σύλλογος να αναπτύξει κινητοποιήσεις απέναντι στην επιβολή χαρατσιού. Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητούσε όλα τα χρήματα στην αρχή της χρονιάς, χωρίς να δέχεται καμία εξαίρεση για παιδιά ανέργων, κακοπληρωμένων κ.λπ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε ότι κανένας φοιτητής δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Αντιμετωπίσαμε λογικές όπως «από το να νοικιάσω, πάλι καλά που θα δώσω μόνο 400 ευρώ, υπάρχουν και χειρότερα», «το χαράτσι υπάρχει τόσα χρόνια, γιατί να τα καταφέρουμε τώρα». Εβγαλε ανακοίνωση το ΔΣ του Συλλόγου, απαντώντας στα παραπάνω και θέτοντας αιτήματα. Κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη, στη Μέριμνα. Τελικά καταφέραμε να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής από το δωμάτιό του επειδή δεν έχει να πληρώσει.

Ανάλογες πρωτοβουλίες πήραμε για τη θέρμανση, τα πλυντήρια, την καθαριότητα. Ταυτόχρονα, πήραμε μέρος σε μια σειρά από κινητοποιήσεις που αφορούσαν τα γενικότερα προβλήματα των Τμημάτων μας, ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα για να προχωρήσει κανονικά η λειτουργία τους. Μέσα από αυτές τις δράσεις οι φοιτητές κατάλαβαν την αξία του συλλογικού - οργανωμένου αγώνα, συμμετείχαν πιο ενεργά στον Σύλλογο. Ετσι γίνονται συχνά Γενικές Συνελεύσεις όπου συζητάμε για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις εστίες, για ό,τι μας απασχολεί, πώς θα διεκδικήσουμε, πώς θα παλέψουμε. Επίσης ο Σύλλογός μας μάζεψε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, για τους σεισμοπαθείς στην Αλβανία. Ολον αυτόν τον καιρό διοργανώσαμε γλέντια, πάρτι, αθλητικά τουρνουά.

Στηρίζοντας ξανά το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις 18 Μάρτη θα δυναμώσει περαιτέρω ο Σύλλογος, ώστε να ξεπερνάμε τα εμπόδια, οργανωμένα να διεκδικούμε πίσω όσα μας πήραν κυβερνήσεις - ΕΕ - επιχειρηματικοί όμιλοι όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να κατακτήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή να γνωρίσει τον Σύλλογό του, να έρθει σε επαφή με το ΔΣ, να συμμετάσχει στις δράσεις του, για να καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο όπου τον βάζει η πολιτική της κυβέρνησης!

Ψέμα ότι η λύση στα προβλήματά μας μπορεί να δοθεί μέσω ΣΔΙΤ

-- Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και στη Λαμία θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ. Την ίδια απάντηση έδωσαν η κυβέρνηση και ο πρύτανης στο αίτημά σας για νέες Εστίες. Πώς βλέπετε αυτήν την εξέλιξη;

Ζ. Τσ.: Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες με την ανάγκη για φοιτητική στέγη, χωρίς να λύνονται τα προβλήματά μας. Η συγκεκριμένη λύση, όπου έχει εφαρμοστεί, έχει ως αποτέλεσμα επιβολή ενοικίου στους φοιτητές! Οι εστιακοί ξέρουμε πολύ καλά πως στις εστίες μένουν τα πιο φτωχά παιδιά, λαϊκών οικογενειών, που αναγκάζονται να δουλέψουν για να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, πόσο μάλλον να βάζουν και το χέρι στην τσέπη για τη διαμονή τους στις εστίες. Ξέρουμε όμως επίσης τι θα πει επιχειρήσεις και εργολάβοι μέσα στις εστίες μας. Το παράδειγμα με τους εργολάβους στην καθαριότητα δείχνει τι θα ακολουθήσει. Η επιχειρηματική δραστηριότητα διογκώνει το πρόβλημα, δεν το λύνει.

Η εξαγγελία αυτή δείχνει ακόμα πιο έντονα τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της πρυτανικής αρχής για το τι πανεπιστήμιο θέλουν: Ενα πανεπιστήμιο που θα κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη και θα τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες.

Εμείς παλεύουμε ώστε να εξασφαλιστεί τώρα από το κράτος η πλήρης δημόσια ανέγερση των εστιών, όπως εξασφαλίζονται τόσα χρόνια οι φοροαπαλλαγές και οι διαγραφές χρεών για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως βρίσκονται τα 4 δισ. για το ΝΑΤΟ και τόσα άλλα που μαρτυρούν ότι σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Πρωτοφανής παρεμπόδιση των φοιτητικών εκλογών από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου

-- Πρόσφατα συναντήσατε την άρνηση της Πρυτανείας να παραχωρήσει τους εκλογικούς καταλόγους στο ΔΣ για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου. Τι λέτε για αυτήν την εξέλιξη;

Λ. Κ.: Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται η Πρυτανεία σε ρόλο λαγού να καταργήσει και τους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοκρατικές τους διαδικασίες. Συγκεκριμένα, αρνούνται να μας δώσουν τους εκλογικούς καταλόγους, επικαλούμενοι το γεγονός ότι «το Πανεπιστήμιο έχει συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών για συγκεκριμένους σκοπούς, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλέγονται οι αρχαιρεσίες των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου». Για το σκοπό αυτό έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία (!) που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάζεται επίσης με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πατρών και Πειραιώς. Η πρεμούρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την «προστασία των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών» είναι γνωστή σε όλους: Πέρυσι παρέδωσε το μητρώο φοιτητών μιας ολόκληρης σχολής σε στελέχη της ΟΝΝΕΔ που δεν ήταν καν φοιτητές, φέτος ανάρτησε τα ονόματα όλων των δικαιούχων εστίας σε κοινή θέα, βγάζοντας «στα μανταλάκια» κάθε εστιακό.

Φαίνεται ότι αυτό που τους ενοχλεί είναι η δράση του Συλλόγου μας, γι' αυτό θέλουν να βάλουν εμπόδια στη λειτουργία του. Τελικά, επιδιώκουν είτε να ακυρώσουν τις εκλογές του Συλλόγου είτε ο ίδιος ο Σύλλογος να παραδώσει τους ψηφίσαντες στη διοίκηση για να γίνει η ταυτοποίηση! Πρόκειται για κανονικό φακέλωμα όλων των μελών του Συλλόγου. Δεν θα το επιτρέψουμε! Καλούμε τον πρύτανη και τη σύγκλητο να αναιρέσουν την άθλια μεθόδευση. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς να καταγγείλουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ