Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκαν οι τροπολογίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΜΟΣΧΑ.--

Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) υπερψήφισε χτες τις τροπολογίες που σχετίζονται με τη συνταγματική αναθεώρηση και περιλαμβάνουν «εκσυγχρονισμούς» στο κράτος και στην οικονομία. Μεταξύ άλλων η συνταγματική αναθεώρηση επεκτείνει τις κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, προβλέπει την προτεραιότητα του ρωσικού Συντάγματος έναντι των διεθνών συνθηκών κ.ά.

Οι τροπολογίες - που θα τεθούν σε δημοψήφισμα στις 22 Απρίλη - υπερψηφίστηκαν από 382 βουλευτές, κανένας δεν τις καταψήφισε, ενώ 44 βουλευτές απείχαν.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε έμμεσα χτες μιλώντας στη Βουλή την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα και πάλι για Πρόεδρος το 2024, στο τέλος της δεύτερης θητείας του. Η βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» (και πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης), Βαλεντίνα Τερέσκοβα, πρότεινε στη Βουλή είτε να αρθεί το όριο των δυο θητειών, είτε να προσαρμοστεί το Σύνταγμα έτσι ώστε ο Πούτιν να μπορέσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, ισχυριζόμενη ότι «η δυνατότητα του σημερινού Προέδρου (να επανεκλεγεί) (...) θα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας για την κοινωνία μας».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τροπολογίας, ο σημερινός Πρόεδρος και οι πρώην αρχηγοί του κράτους μπορούν να λάβουν μέρος σε νέες προεδρικές εκλογές, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες θητείες τους πριν από την έναρξη ισχύος του τροποποιημένου Συντάγματος. Προϋπόθεση για να ισχύσει είναι να εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Κατά τ' άλλα ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να αρθεί γενικά το όριο των προεδρικών θητειών στη Ρωσία, διότι «απαιτείται εναλλαγή της εξουσίας» για να εξασφαλιστεί «η δυναμική ανάπτυξη μιας χώρας», από τη στιγμή που το κράτος «κερδίσει πολιτική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα και ωριμότητα, όταν γίνει πιο ισχυρό και λιγότερο ευάλωτο στις εξωτερικές κρίσεις».

Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα έρθει η στιγμή όταν η ανώτατη προεδρική εξουσία στη Ρωσία δεν θα είναι τόσο προσωποποιημένη, δεν θα συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο». Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η εσωτερική πολιτική σταθερότητα είναι από τα πολλά ευάλωτα σημεία της Ρωσίας, όπως και η οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ